Storberget tilbakeviser kritikken
Storberget besøkte tirsdag Kripos sin spesialgruppe for etterforskning av voldtekter som det siste året har gransket samtlige voldtektsanmeldelser i hele Norge.
Etter møtet ga Storberget Oslo-politiet anerkjennelse for det arbeidet de gjør med å bekjempe de mange overfallsvoldtektene i Oslo den siste tiden. Likevel har han sammen med ledelsen i Politidirektoratet kalt Oslos politimester Anstein Gjengedal inn til et møte fredag for å diskutere tiltak og ressurser.
Storberget understreker at Oslo-politiet har fått overført store midler etter terrorangrepene 22. juli, men han vil ikke ikke kritisere politimesteren for hans prioriteringer etter at Oslo har hatt over 50 overfallsvoldtekter hittil i år.
– Jeg synes Oslo-politiet har fått en rekke svære utfordringer. De etterforsker terrorsaken, har bidratt til at villainnbruddene er halvert og ryddet Plata. De fortjener stor anerkjennelse for denne innsatsen, sier Storberget, men legger til at det må en forsterket politiinnsats til å for å redusere voldtektene.
Menns utfordring
– Vi gjør hva vi kan, og det settes inn ekstra trykk på dette nå, sier Storberget.
Statsråden vil ikke gi norske jenter noen nyttige råd eller formaninger om hvordan de bør oppføre seg når de går ute i gatene.
– Hvis jeg skal gi gode råd til noen, så må det være til oss mannfolk. Vi må følge jentene hjem og ta ansvar. Det er menn som eier dette problemet og som er overgriper. Kanskje vi burde ta en prat i våre miljøer, sier Storberget til NTB.
Kripos-gruppa som gransker voldtekter, ble etablert i 2010 og teller i dag ni personer. Fra neste år vil den bestå av 16 etterforskere som skal analysere alle voldtektssaker i Norge.
Kripos har historisk bistått mindre politidistrikter og ikke lagt seg opp i kriminalitetsbekjempelsen i hovedstaden, men dette er nå i ferd med å endres. Fordi terroretterforskningen etter 22. juli har lagt beslag på store ressurser for politiet i Oslo, har Kripos bidratt aktivt i etterforskningen av flere saker i høst, blant annet Klemetsrud-drapet. Spesialgruppa for voldtektsetterforskning (SEPOL) vil også drive analyse og se etter fellestrekk ved de mange overfallsvoldtektene i Oslo.
Urimelig kritikk
Både fra opposisjonen og fra mediene er Storberget blitt beskyldt for at han ikke har fulgt opp en rekke forslag som er blitt fremmet tidligere. Denne kritikken tilbakeviste han tirsdag og sa at deler av den er urimelig.
– Slik kritikk er noe jeg må leve med. Jeg er derimot imponert og glad for debatten som kommer, sier justisministeren.
Han gjør det imidlertid klart at det ikke holder med mer politi.
– Vi må satse på mange tiltak. Mange av disse voldtektene skjer i pirattaxier, vi ser tre av fire skjer bak lukkede dører, så er det klart at det ikke bare holder med mer politi, sier Storberget, som avviser spørsmål om det er aktuelt for ham å trekke seg fra posten som justisminister. (©NTB)