Sterkere eksportvekst

Publisert: 23. april 2003 kl 13.56
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Norsk eksportvekst kommer til å ta seg opp i år, mens importveksten vil være flat, ifølge prognoser fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Målt i faste priser, økte eksporten av tradisjonelle varer med 1,3 prosent i fjor, mens prisene på tradisjonell vareimport falt med 8 prosent.

- For 2003 og utover legger vi til grunn at eksportmarkedsveksten tar seg opp, i tråd med forutsetningen om at den internasjonale oppgangen fester seg, sier SSB.

Samtidig innebærer forutsetningen om at kronen svekkes det kommende året at de siste årenes tap av konkurranseevne reverseres noe, men likevel ikke nok til at norske bedrifter unngår å tape markedsandeler, mener byrået.

SSB bygger sin prognose om flat importutvikling på faktorer som en direkte nedgang i eksporten og Fastlands-Norges investeringer. Samtidig regner byrået med at sammensetningen av importen til oljevirksomhet vil vri seg fra det som regnes som tradisjonelle varer til direkte import til oljevirksomhet. Dermed viser den samlede vareimporten en noe sterkere vekst. Fall i investeringene bidrar til å holde importveksten nede nær veksten i samlet etterspørsel og produksjon også i 2004, men i 2005 øker importveksten igjen, spår SSB.

Saken fortsetter under annonsen