Sparer seg til fant

Publisert: 1. juli 2002 kl 13.50
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I en verden av usikkerhet er det sikkert noe å lære av japanerne. De har jo levd med nedgangstider i et drøyt tiår, og skulle vite hva risiko er.

Først og fremst sparer de selvfølgelig mye - og mer enn alle andre. Hele 25 prosent av deres disponible inntekter settes av for fremtidige utskeielser - eller kanskje helst pensjonisttilværelsen. Tallet for tyskerne er ti prosent, og for innbyggerne i USA ikke mye over null, ifølge tall fra Forbes.

Nøysomheten følges opp med en enormt forsiktig investeringsprofil. 55 prosent av japanske husholdningers sparing er plassert i banken til under en prosent rente! 21 prosent spares i pensjonskasser og bare 24 prosent er direkte satset på verdipapirer som obligasjoner og aksjer.

I USA står aksjesparingen for 60 prosent av totalen.

Med den elleveårige nedturen i japanske aksjer i mente og ditto oppgang i USA har begge lands befolkning på sett og vis truffet rett. På den annen side: Om japanske pengeforvaltere hadde puttet pengene i utenlandske papirer, ville bildet sett helt annerledes ut. Og ikke som nå: Et land som sparer seg til fant.

Saken fortsetter under annonsen