Spår bank-revolusjon

Publisert: 16. mai 2002 kl 10.27
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Om få år vil det kun være noen få store banker igjen, til tross for innbitt motstand. - Norske banker lever en altfor beskyttet tilværelse som følge av statlig eierskap og særnorsk regulering. Det er Michael Lafferty, (bildet) grunnlegger og daglig leder for Lafferty Group, som nå forutser enorme omstruktureringer i bankvesenet.

- Altfor mange banker selger overprisede, upassende og unødvendige produkter. Likevel klarer de ikke å opprettholde lønnsomheten. Det kommer til å bli advart mot disse banktjenestene på samme måte som tobakksindustrien i dag er pålagt å advare om helsefaren ved røyking, sier Lafferty. Og det blir færre banker å advare mot. Globalt bærer det i retning av 20 gigantbanker, ifølge Lafferty Group. Utviklingen vil også påvirke Norge.

- Norske banker har for lite fokus på inntjening og avkastning for aksjonærene. I kombinasjon med særnorske reguleringer, betyr det lavere kompetanse og dårligere banker. Norske banker er for eksempel aldri med på listen når vi leter etter kvalifisert personell til toppstillinger internasjonalt, sier Lafferty. I folketall og størrelse kan Norge sammenlignes med New Zealand. Der er samtlige banker kjøpt opp av utenlandske eiere, forteller Lafferty som ikke ser bort fra at det samme kan skje i Norge. I stedet for å kjempe mot, bør Norge satse på å utvikle spisskompetanse i enkelte nisjer.

- Når Dublin kan klare å etablere seg som finanssentrum, bør også Oslo kunne klare det. Folk her har høy utdanning og gode språkkunnskaper, noe som er viktig for å lykkes, sier Lafferty. Han trekker frem shippingmiljøet som en nisje det bør gå an å jobbe videre med.

- Norge bør også ta inn over seg at EU er kommet for å bli, og tilpasse seg dette, sier Lafferty.

Saken fortsetter under annonsen