Spanias nye superminister

Publisert: 20. april 2004 kl 13.57
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Spanias nyvalgte statsminister, Jose Luis Zapatero, får ros blant lokale og utenlandske investorer for sitt valg av finansminister: Pedro Solbes. Den 61-år gamle Solbes har siden september 1999 jobbet som EUs kommissær for økonomiske og monetære spørsmål. I den jobben har han gjort seg mest kjent som en av de ivrigste forsvarerne av euroen og stabilitetspakten. Det har dermed gjort ham til en av de skarpeste kritikerne av Frankrike og Tyskland, som har brutt pakten ved å overskride sine budsjettrammer.

Valget av Solbes fikk også ros av Partido Popular(PP), som har regjert Spania siden 1996. Loyola de Palacio, EUs transportsekretær og medlem av sentralstyret i PP, kalte Solbes «sjefen for den ortodokse makroøkonomien» i EU og mente at valget sikrer en kontinuitet i PPs økonomiske politikk, ifølge Wall Street Journal. Utgående statsminister Jose Maria Aznar fikk mye ros for å ha forbedret spansk økonomi (se Fokus: Spania i ØR nr. 21-2003), men hans parti tapte valget i mars blant annet på grunn av håndteringen av terroraksjonen 11. mars i Madrid og støtten til USA i Irak-krigen.

Solbes har vært finansminister tidligere også - fra 1993 til 1996, etter at han jobbet som landbruksminister. Han var også en av nøkkelpersonene i Spanias forhandlinger med EU om medlemskap.

Saken fortsetter under annonsen