Smisking med Røkke

Publisert: 26. juni 2009 kl 13.38
Oppdatert: 1. juli 2009 kl 10.09

Sp-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete valgte å ta en Stoltenberg, det vil si rose Røkke som industribygger.


Rosen kom da statsråden fikk en innføring i oljeselskapet Det norske under et besøk i selskapets hovedkontor i Trondheim. Røkke kjøpte seg opp til 18 prosent i selskapet for en måned siden og ble selskapets nest største eier. Røkke har sagt at dette ikke er en finansinvestering, og at han vil være med og utvikle selskapet. Spekulasjonene går på at han vil overta selskapet.

Det var Navarsete selv som hadde bedt om å få komme til det midtnorske oljeselskapet, ifølge Dagens Næringsliv.
Statsråden sa at Kjell Inge Røkke er en næringslivsleder etter Senterpartiets smak, og har stor tro på hans inntreden i oljeselskapet Det norske.

Veldig ok

- At Røkke har gått inn i Det norske er veldig ok. Jeg tror på ham når han sier at investeringen er langsiktig. Det er svært viktig å sikre at selskapet er på norske hender, at de satser i Norge, spesielt nordover, og har hovedkontor her i Trondheim, sa statsråden ifølge DN.

Hun fortsatte med å si at Røkke er en industribygger som har bygd opp industri rundt om i Norge. Hun mener også at Røkke er en seriøs aktør som må tas på alvor.


Disiplinen i en koalisjonsregjering er lavere under en valgkamp enn ellers. Da er det minst like viktig å markere eget parti som å holde en regjeringsfront utad. Det er likevel spesielt at et regjeringsmedlem kommer med denne rosen kort tid etter to av hennes statsrådskolleger, næringsminister Sylvia Brustad og tidligere næringsminister, nå arbeids- og inkluderingsminister, Dag Terje Andersen kom så uheldig ut av nærkampen med Røkke. Brustad var så nær å si at Røkke hadde lurt regjeringen som det går an å være uten å si det i klartekst.

Saken fortsetter under annonsen

Røkke innrømmet på den mye omtalte pressekonferansen i forbindelse med bataljen at hans renommé var svekket.

Farlig

Mange av Røkkes selskaper driver i grenselandet mellom politikk og næringsliv. Det vil derfor kunne være lønnsomt for ham å ha et godt forhold til politikere og embetsverk. Nettopp dette trodde mange var i ferd med å ryke for Røkke etter fighten med Brustad.

Røkke er imidlertid populær på grasrota. Han uttrykker seg folkelig og direkte. Og det er ingen tvil om at han kontrollerer mange arbeidsplasser i distriktene, og det er nettopp de grisgrendte strøkene som er Senterparti-land. Mange ansatte i Røkke-selskaper er dessuten LO-organiserte, og følgelig i stor grad arbeiderpartivelgere.

Det er derfor ingen vinnersak verken for Senterpartiet eller Arbeiderpartiet å rakke ned på Røkke. Navarsete velger det motsatte, å rose ham. Samtidig klarte hun å si at det ikke er Røkke som driver distriktspolitikk, det er det hun (politikerne) som gjør. Røkke driver butikk.

Risky business er hva Røkke er god på. Næringsminister Sylvia Brustad prøvde seg også på risky business, på Røkkes hjemmebane, og tapte. Liv Signe Navarsete forsøker det motsatte, å safe, ved å rose Røkke. Hun har helt sikkert sett at velgerne har gitt Sylvia Brustad lavest karakter av regjeringsmedlemmene.