Småfond kaprer andeler

Publisert: 3. mai 2004 kl 09.57
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Sakte men sikkert begynner bankenes aksjefond å miste sitt unike grep om kundene i Sverige. Småfondene er både bedre, billigere og mer forsiktige med lønnsutgifter, skriver Affärsvärlden. Storbankene tar en stadig mindre andel av nysparingen i fond og derfor raser deres totale markedsandel relativt raskt. Ved årsskiftet 1999/2000 hadde de fire største til sammen en markedsandel på 84 prosent av fondssparingen. Ved årsskiftet 2003/04 hadde andelen falt med ti prosentpoeng til 74 prosent. Bankenes del av aksjetegningen i fjor var på 59 prosent og Pia Nilsson i Fondbolagenes Förening tror at denne andelen vil fortsette å synke og at nye aktører vil kapre markedsandeler.

- I og med at vi har mange flere aktører på fondsmarkedet i dag tror jeg at det er umulig for bankene å beholde sine høye andeler, sier hun til Affärsvärlden.

De fire største fondstilbyderne i Sverige er Nordea, Robur, SEB og SHB. SEB er ikke urolig for utviklingen.

- Det er naturlig at vi taper markedsandeler i et voksende marked samtidig som kundene får et større utvalg, det viktige er at vi vokser, sier Cecilie Lager, administrerende direktør for SEB fond.

Saken fortsetter under annonsen