Små industribedrifter setter ikke energimål

Publisert: 13. desember 2012 kl 09.39
Oppdatert: 13. desember 2012 kl 09.14

– Bare ved å sette fokus på hva man bruker av energi og hvordan den brukes, kan en bedrift redusere energibruken mellom 5 og 10 prosent, uten større investeringer, sier områdeleder for industri i Enova, Marit Sandbakk, til Nationen.

I en undersøkelse gjort av TGS Gallup framgår det at bare 19 prosent av små og mellomstore industribedrifter i Norge har fastsatte målsettinger for energibruk.

Enova anslår at en handlingsplan for energibruken i bedriften kunne gitt et kostnadskutt på 1,5 milliarder kroner årlig.

Selv om de fleste store utgiftsposter i bedriftenes regnskaper er innom ledelsen før de vedtas, gjelder som regel ikke dette for energiutgiftene.

– Når det kommer til energiutgifter, lukker imidlertid mange øynene og betaler istedenfor å se hvordan man kan utnytte ressursene på best mulig måte. Det er et paradoks, sier Sandbakk.

I Bedriftsforbundet er man enig om at energimål er fornuftig og kostnadsbesparende.

– Selv om noen tiltak koster mer enn andre, bør man som bedriftsleder eller -eier sette energi høyt på dagsordenen for å få ned kostnadene, sier Lars Erik Sletner i Bedriftsforbundet. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen