Sløvingene kan skape depresjon

Publisert: 15. august 2004 kl 18.07
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Bedrifter som ikke utviser miljø- og samfunnsansvar kan sende verdens aksjebørser nedover. Det hevdes i en FN-rapport som en rekke av verdens mest sentrale finansinstitusjoner står bak. Rapporten ble presentert på Global Compacts toppmøte i New York av administrerende direktør i Storebrand Livsforsikring, Espen Klitzing. Møtet ble ledet av FNs generalsekretær Kofi Annan. Medlemmene i Global Compact har tilpasset seg ni prinsipper for menneskerettigheter, miljø og arbeidslivsstandarder. På møtet i New York ble et tiende prinsipp, om korrupsjon, tilføyd. Storebrand har sluttet seg til prinsippet og har innført en investeringspolicy som også omhandler korrupsjon.

Arbeidet med FN-rapporten har foregått i en arbeidsgruppe bestående av kapitalforvaltere under FNs miljøprogram (UNEP), og ble etablert på initiativ fra Storebrand, som har ledet gruppen sammen med den franske kapitalforvalteren Groupama.

Konklusjonene fra rapporten «The Materiality of Social, Environmental and Corporate Governance Issues to Equity Pricing», kan oppsummeres i tre punkter:

Bedrifters praksis når det gjelder miljø- og samfunnsansvar påvirker den langsiktige verdiskapningen for selskap og aksjonærer. I noen tilfeller kan effekten være svært omfattende.

Finansielle analyser vanskeliggjøres av mangelen på rapportering innen miljø- og samfunnsansvar.

At myndighetene tar en klar stilling til spørsmål om miljø- og samfunnsansvar bidrar til å gjøre det mulig å utføre gode finansielle analyser.

Rapporten er basert på elleve industristudier. Disse er levert av ledende meglerhus på forespørsel fra UNEP. Industristudiene konkluderer med at luftfart, forsik-
ringsbransjen, olje- og gassektoren samt kraftprodusenter allerede må forholde seg til finansielle aspekter ved klimaspørsmål.

Saken fortsetter under annonsen

Lederen for UNEP FIs arbeidsgruppe som har stått bak studien, Carlos Joly, sier at analytikernes resultater viser tydelig at hensynet til miljø- og samfunnsansvar er avgjørende for fornuftig kapitalforvaltning og er derfor av betydning for det finansielle ansvaret til forvaltere av pensjonsfond.