Skurker, edderkopper og «Enker» i TV2

Publisert: 1. juli 2002 kl 13.34
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Frps Jan Simonsen og hans tidligere straffedømte kamerat Ivar Berge er blitt fremstilt som de store skurkene i «Rikets Tilstand» i TV2. Men det gikk ikke frem av programmet hvem som egentlig står bak denne tradisjonsrike syndens bule, homserestauranten «Enka» i Oslo. Det er Ole Bjørn Finchenhagen, mannen som i årevis har vært i politiets søkelys for organisert konkursvirksomhet og annen luguber virksomhet, og som driver virksomhetene sine ved hjelp av stadig nye naive stråmenn. En slik stråmann ble Ivar Berge, med Simonsens hjelp. Selv avviser Finchenhagen at han har noen eierinteresser i «Enka».

Fordi vi i Økonomisk Rapport allerede 1995 skrev om Finchenhagen, «Enkene» og hans nettverk av stråmenn og konkurser, ble vi nylig oppsøkt av Ivar Berge. «Enka» var da konkurs og Berge utpekt til syndebukk.

For i historien om «Enka» er nemlig flere skurker enn Simonsen og Berge involvert. Den egentlige eieren av «Europas største homsehus», alias «Enka», «Den sorte enke» og diverse andre enke-varianter, Ole Bjørn Finchenhagen, er en notorisk konkursrytter og idømt konkurskarantene for fjerde gang. Med kreditorer, bostyrere og politiet i hælene har han i årevis flyttet fra sted til sted, bruker postboks eller samboere som fast adresse og har vært involvert i like mange konkurser som homsestedene har skiftet frontfigurer.

Da Berge kom til Norge for et par år siden, fikk han jobb som bartender på Cordial (der Frp-utbryterne i Oslo holdt «landsmøte»), et annet av Finchenhagens etablissementer. Raskt avanserte han til daglig leder på «Enka», og sikret stedet en ny skjenkebevilling på Frp-Simonsens anbefaling.

Dermed var han den som ble sittende med kreditorer og bostyret på nakken etter syndefallet. Finchenhagen selv, som alle i miljøet vet er Gudfaren bak stedet, har kontortid midt på dagen for å ta imot cash. Det er mange år siden han hadde skjenkebevilling og kunne drive virksomhetene sine selv.

Så hvem som er den største skurken i dette sammensurium av enker, synd og spetakkel, har ingen oversikt over. Iallfall ikke politiet. Som alt i 1995 hadde problemer med å holde styr på Finchenhagens mange nettverk, ulike stråmenn og årvisse konkurser. Selv etter alle disse årene - etter ørten anmeldelser fra rasende bobestyrere - er han kun idømt konkurskarantene. Via telefax.

Altså. Berge er dømt for «kobleri» i Tyskland, Finchenhagen har konkurskarantene nr. fire og eksklusjonsprosessen mot Simonsen er i gang. Vi venter spent på fortsettelsen.

Saken fortsetter under annonsen