Skummel utvikling

Publisert: 15. juni 2004 kl 11.41
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Overskuddet på kongerikets handelsbalanse økte i april, men det er takket være høye olje- og gasspriser. Den tradisjonelle varebalansen fortsatte å svekke seg. Handelsbalansen for tradisjonelle varer hadde et underskudd i april på 6,7 milliarder kroner, som er 1,2 milliarder høyere enn samme måned i fjor.

Fastlands-Norge er altså et underskuddsland når det gjelder varehandel, og Statistisk sentralbyrå (SSB) fastslår at den underliggende veksttakten de siste månedene har vært sterkere for importen enn for ditto eksport.

Det er høyere vekst i fastlandsøkonomien som løfter importen av tradisjonelle varer. Tallene for april viser en økning på 9,6 prosent de siste tolv måneder. Importen fra EU-landene økte i denne perioden med 8,1 prosent, mens økningen fra Asia utgjorde 23,2 prosent.

Vi får glede oss over at SSB kan fastslå at ordrestatistikken for industrien for første kvartal tyder på en fortsatt god eksportutvikling, med særlig sterk økning i ordretilgangen for metallindustrien, maskinindustrien og produksjon av kjemiske råvarer.

Saken fortsetter under annonsen