Skremt eksportsjef

Publisert: 1. juli 2003 kl 12.15
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

- Dette er et signal på at verdiskapning ikke har prioritet i Norge. Jeg spør meg selv om det skyldes nasjonale forhold eller at uforutsigbarheten er blitt stor ved at EØS-avtalen ikke sikrer oss et dynamisk forhold til EU. EØS regulerer bare bestemte forhold, sier Blixrud.

Han tilføyer at næringslivslederne selv må presisere hvorfor de nedprioriterer Norge som investeringsland.

Eksportrådets sjef mener at EØS-avtalen mangler den dynamikk som EU-systemet er bygget over. Han poengterer at EU er i ferd med å bli mer økonomisk integrert. Denne dynamikken klarer ikke Norge å være med på uten EU-medlemsskap. Det samme gjelder for industriell forskning, som tidligere hadde nasjonale mål. Selv om vi kan være med i EUs forskningsprogrammer, mener Blixrud at vi kan miste den industrielle forskningen til det globale rom fordi det er der dynamikken ligger. Han sier at det bærer fort i unnabakke hvis signalene fra industrilederne blir realitet. Blixrud har også merket seg at småbedrifter flytter virksomhet ut av Norge i det stille.

- Det er like dramatisk, sier han.

Den reviderte EØS-avtalen gir Norge dårligere vilkår for fiskeeksport. Utover det er Blixrud mer opptatt av dynamikken i Øst-Europa enn å sammenligne den gamle EØS-avtalen med den nye. Han sier at utviklingen mot EU-medlemskap gir de aktuelle østeuropeiske landene ekstra impulser til raskere økonomisk utvikling. De blir en større økonomisk faktor. Det betyr at Norge blir enda mer utenfor i forhold til hva vi har vært frem til i dag.

Saken fortsetter under annonsen