Skråpulsen: Veien til rikdom

Publisert: 3. juli 2002 kl 16.25
Oppdatert: 24. januar 2008 kl 10.30

Her er oppskriften for deg som vil opp og frem. Bli økonom eller ingeniør! Her lærer du å snakke vitenskapelig i timevis, uten at noen skjønner det du sier. Dermed vil alle tro deg når du oppsummerer budskapet i en setning på norsk. Bruk ord som genialt og enormt potensial når poenget skal frem. I studietiden må du finne en forsker som driver med noe uforståelig, som har «potensial» til å revolusjonere et eller annet, helst verden. Et ekstra pluss hvis forskeren driver med noe som inneholder ord som polymer eller lignende. Jo mer nerdete forsker, desto bedre.

Etabler et selskap med et catchy navn! For eksempel Omnicom. Dette er den lette biten. Lag en imponerende forretningsplan med fargerike kurver som peker rett oppover.

Nå blir det verre. Bruk studielånet og kle deg som en milliardær. Siden du har sørget for en enorm mengde opsjoner i selskapet, kan det uansett vise seg at du bare er tidlig ute. Gå på utesteder med høy tetthet av platinakort. Spander gin-tonics og få med kjendisinvestorer. Lekk til pressen. Revider forretningsplanen og lekk at kurvene nå er enda mer erigerte. Her er det på tide å kontakte corporate-avdelingen hos de store meglerhusene. Få aksjene omsatt i gråmarkedet.

Hold forskeren happy! Det enkleste er å love nytt og moderne utstyr. Siden norske forskere er vant med utstyr fra 70-tallet, selger de sjelen for en ny kvantefusjonsaksellerator og en neve opsjoner.

Lekk til pressen at den nye kvantefusjonsakselleratoren er på plass, noe som vil kunne bety et kvantesprang for alle polymerene. Merk ordlyden! «Vil kunne», ikke «vil». Løfter er farlig. Send en e-post til Bill Gates, Fred Olsen og Thorbjørn Jagland, og lekk at det nærmer seg en avtale som kan endre verden.

Nå bør kursen stige flere hundre prosent. Faren er at kjendisene går ut. Få fatt i nye! Medieoppmerksomheten gjør at det er fin tid å lekke at en emisjon med påfølgende børsnotering er på vei. Dette blir lett en selvoppfyllende profeti.

En kule betyr at inkvisitorene fra ligningskontoret rykker ut.

Saken fortsetter under annonsen

Selg deg ned, helst via et stråselskap i et tropisk strøk med behagelige skatter.

Gratulerer.