Skråpulsen: Trussel mot rettsikkerheten

Publisert: 27. juni 2002 kl 14.32
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det må være rart for en samfunnsbevisst borger som advokat Jon Lyng at grådigheten plasserer ham i en fiendtlig posisjon i forhold til rettssikkerheten. Høyesterett ba nylig Lyngs klient om ikke å betale hele regningen på 453.000 kroner i en sak mellom Sveriges Television og norske selfangere. Retten mente at salærkravet var for høyt i forhold til nødvendig arbeid, og det arbeid Lyng synes å ha nedlagt.

Lyng hevder at salæret reflekterer nødvendige utgifter han har hatt. Det samme vil de fleste advokater hevde. Deres griskhet overstyrer rettssikkerheten.

Økonomisk Rapport avdekket i januar 1998 at vanlige mennesker må regne med å bli flådd for 200.000 - 500.000 kroner i bagatellsaker. Mesteparten er advokatsalærer. Skremmende, var bladets konklusjon etter å ha gjennomgått så godt som alle dommer ved Borgarting lagmannsrett. I de fleste av disse sakene har attpåtil halvparten av advokatene gitt klienten dårlige råd eller gjort en elendig jobb. Jeg tenker da på den halvparten som har tapt rettssakene.

Etterpå flås klienten av advokatene. Høyesterettsjustitiarius Carsten Smith sa den gangen at «det er grunnleggende moralsk å sørge for at borgerne får sin rett». Det er ikke rettssikkerhet for vanlige borgere i sivile saker i Norge. Står den lille mann overfor en trussel om rettssak, må han enten bakke ut, eller gamble med hus og heim. I tillegg til fete honorarer, trekker kyniske advokater ofte inn unødvendige vitner og sakkyndige, eller blåser opp sakene langt utover rimelige dimensjoner i håp om å få det som taler mot deres sak ut av fokus.

Medlemmene av Stortingets justiskomité mente at folks kostnader ved rettssaker er for dyre. Siden har Stortinget gjort det 24 prosent dyrere ved å legge moms på advokattjenester. Norske rettssaler er blitt enda farligere for vanlige folk.

Saken fortsetter under annonsen