Skråpulsen: Profesjonens beste

Publisert: 21. august 2002 kl 11.42
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Jeg er lei. Lei av profesjonskampen i helsevesenet. Lei av at Legeforeningen, sykepleierne og hjelpepleierne kaster bort tid, talent, energi og mine skattepenger på å leke Kongene På Haugene. Lei av sykehus med ineffektiv ledelse, juks med ventelister - og sykehusinfeksjoner som dreper flere hundre hvert år. Og spesielt er jeg lei av penge- og posisjonsgriske leger som skyver pasientene foran seg.

Sommerens kamp ble initiert av overlegen på Haukeland som misforstod og trodde legeutdanning var det samme som lederutdanning. Det fikk han i hvert fall ettertrykkelig avkreftet med sitt utspill. Mindre samlende lederemne finnes vel knapt i kongeriket. Bølgene gikk i hvert fall høyt om legenes rett til å være sjef. Dessverre for legene skyllet alle inn over Legeforeningens vedtak om at Norges lover ikke skal gjelde for legene. Dermed tapte de denne runden så ettertrykkelig at vi enfoldige håper flere dyktige sykepleiere tør prøve seg som avdelingsledere ved sykehusene.

Krigen er likevel ikke over med dette, det vil fortsatt gå slag i slag i helsevesenet. Men kanskje er det lys i tunnelen. En ny medisin mot legenes enevelde er blitt prøvd ut i det amerikanske forsvaret og nylig blitt lov i delstaten New Mexico. Der har psykologer med tilleggsutdanning fått rett til å forskrive en del relevante medisiner for sine pasienter. Lignende lovforslag finnes også i 11 andre delstater. «Vi må få stoppet denne pesten så den ikke sprer seg» er svaret fra psykiaterne. Sett utenifra er det bare en ting å si om det amerikanske tiltaket: Genialt. Og: La oss gjøre det samme.

La oss følge etter ved å fjerne barrierer og rive ned hauger. La oss lage overgangsordninger. La sykepleiere med tilleggsutdanning bli leger og hjelpepleiere med tilleggsutdanning bli sykepleiere. Blir det mulig å flytte på seg i hierarkiet, blir haugene mindre og dermed kampene færre. Kanskje det da kan gå slag i slag for pasientenes istedenfor profesjonenes beste?

Saken fortsetter under annonsen