Skråpulsen - Øye for øye, stand på stand

Publisert: 2. juli 2002 kl 10.20
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Det har vært en merkelig helg.

USA har erklært krig.

- Vær beredt, sier president Bush. Og hele det amerikanske folket står i giv akt. Bortsett fra ungene til de amerikanske muslimene som ikke tør vise seg utendørs.

Amerikanske og britiske elitestyrker, fly, helikopter og krigsskip er samlet rundt Persiabukta og Det indiske hav, og ligger klar til angrep i landene rundt Afghanistan.

Europa støtter USA. EU-landene har vedtatt en entydig solidaritetserklæring til støtte for USA og lagt frem en omfattende antiterrorplan.

Til og med Russland og Kina støtter solidarisk opp om USA mot terroristene.

Og alle de arabiske landene holder pusten.

Saken fortsetter under annonsen

Hele verden holder pusten.

I vår lille avkrok av verden ga forsvarssjefen grønt lys for å stille vårt nye norske forsvar ut på Hellerudsletta i helgen. Med 600 soldater og stand på stand - over 100 stands var med på fesjået.

Det meste av hva Norge har å vise frem av moderne stridsmidler - til lands, til vanns og i luften - ble vist frem. Her var stridsvogner, jegertropper og skytesimulatorer, «videokonferanseseminar for superbrukere og brukere», feltgudstjeneste og vervekampanjer.

Og gjett om det er action og spenning!

- Se på alle de kjekke soldatene, hviner en av ungjentene.

- Det er nesten så man får lyst til å begynne i forsvaret, istemmer hennes venninne fnisende.

Og etter flyoppvisningene står fallskjermhopping på programmet. Der tegneseriefigurene 91 Stomperud, nr. 87 og «Sersjanten» daler ned i skjul og fyrer av kanoner armert med karameller.

Saken fortsetter under annonsen

Gardemusikken holder musikk- og drilloppvisning. Stridsgrupper i angrep holder «battle-show». Og filmen om vår stadig like resirkulerbare krigshelt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby, blir vist opptil flere ganger.

Så - jo da, herr president, visst er vi beredt.

Alltid beredt.

På vår måte.