Skråpulsen: Orientekspressen

Publisert: 28. juni 2002 kl 13.18
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Under mottoet fly er transport, tog er reise, entret vi togsettet. Skjønt tog? Nå heter det Linx. Navnet skal henspeile på lynx, som er det latinske navnet for gaupe. «Gaupen formidler smidighet, spenning og opplevelse, men også noe nordisk. Linx står for alt det man vil ha som passasjer, med andre ord en ny måte å reise på», heter det på NSBs nettsider. Nordens svar på Orientekspressen? Toget på Københavns Hovedbanegård var sølvblankt og spenstig. Etter en kort spurt var det gaupefrie danske landskapet erstattet med et velpleid sørsvensk landskap som svusjet forbi.

NSBs lovede eventyr begynte med togbytte i Göteborg. Og NSB nøyer seg med nye tanker. Nye tanker er billigere enn nye tog. Gaupen, som skulle fortsette til Oslo, var godt opp i årene og litt giktisk i hjulopphenget. Men løftet om opplevelser, ble innfridd.

Darwinisme var første prøvelse. Nærmere bestemt den sterkestes rett til sitteplassene. Med reservasjon til sete nr 62 i vogner som kun hadde 45 plasser, var det bare å gi tapt for de sterkeste. Det vil si et fotballag fra Malmø. Taperne i jernbaneevolusjonen ble henvist til en vogn bakerst i toget. Alle gaupers mor. Her dampet det orientekspress og mystikk fra nedslitt plysj. Elektrisk belysning og oppvarming var ute av drift. Ingen ville blitt forbauset over å finne Miss Marple i nabokupeen, frenetisk strikkende på et par votter, mens tusmørket senket seg over gaupenes rimfrosne skoger. Vår kupé hadde allerede en Hercule Poirot og en geskjeftig familie fra Sunnmøre. Poirot, som viste seg å være en pensjonert lektor fra Ålborg, benyttet tiden til å stappe snadden. Familien fra nordvest hadde akkurat oppdaget at livet i Europaunionen ikke nødvendigvis er et helvete. En undring de rundhåndet delte gjennom en jevn pludring i stummende mørke, mens toget knirket seg gjennom de dype skoger. Kun en halv time forsinket prustet statsbanenes eventyrgaupe inn på Oslo S. For å skape mindre villedende assosiasjoner, foreslår vi at navnet endres til Lynsj.

Saken fortsetter under annonsen