Skråpulsen - Momshull for Schjøtt

Publisert: 24. juli 2002 kl 14.10
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Hurra. Nå kommer momsreformen. Politikerne har tenkt, så resultatet var gitt på forhånd. Ingen skjønner noen ting. Aller minst Schjøtt-Pedersen.

Moms på alt for alle, var utgangspunktet. Men så fant noen ut at halv moms på sideflesk og hel moms på fat-burning ikke var så lurt likevel. Idrettsfolket er tross alt en velgergruppe som klarer å gå til valgurnene for egen maskin, så vips momsfri trening. Da var veien kort til momsfritak for fysioterapeuter og andre som behandler idrettsskader, ja, bortsett fra at det blir moms for massører og kvakksalvere. Snobbeidretter som golf og tennis skulle også ilegges moms. Men det ble litt byråkratisk, så fiffen kan fremdeles svinge køller og racketer momsfritt.

Skulle man skade tennene på mat med halv moms, eller hel moms hvis maten spises inne på et utested, er det godt å vite at nye tenner er momsfrie, så sant de lages i Norge. Importerte tenner blir sannsynligvis momsbelagt. Men akkurat det jobber byråkratene entusiastisk med å avklare nå. Side på side med kompliserte regler er under utforming. Og Schøttens departement etterlyser flere hundre paragrafryttere for å få arbeidet ferdig.

Heldigvis tar politikere og byråkrati hensyn til de vanskeligstilte.

Barnefamiliene kommer til å spare nesten en hel hundrelapp i måneden på halvert matmoms. Ja, så lenge de spiser brunosten pent hjemme på kjøkkenet, da. Skal ungene slafse is og hamburgere på nærmeste McDonalds, går vinningen opp i spinningen. Men minstepensjonistene da? Vel, de må spise mye mer for å merke noe til momsreformen. Resultatet er at det meste blir dyrere for de fleste. Kanskje på tide å organisere en lobbyfraksjon. For det nytter å kreve unntak. Etter intenst press fra leikarringer og danselag, har byråkratene bestemt at det blir momsfritt å riste godfoten på lokalet. Mer utagerende og urban dans på diskoteker, blir derimot momsbelagt. Helt logisk. Ikke sant?

Det eneste helt sikre er at det fremdeles blir helt momsfritt å benytte stemmeretten.

Saken fortsetter under annonsen