Skråpulsen: Folkets dom

Publisert: 3. juli 2002 kl 09.46
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er valgdag og jeg lurer på hvorfor alt går ad undas. Med selve Partiet. Etterkrigstidens Norge. Velferdsstatens bygger. Gerhardsens etternølere.

Jens vant alle TV-debattene? Og alskens PR-pushere sier 90 prosent avgjøres der?

Men så taper altså partiet nok en gang, som selve moder Norge, Gro, også gjorde det så mange ganger. Til tross for at også hun tok seg godt ut på skjermen etter hvert.

Dette stemmer bare ikke.

Så får jeg plutselig øye på svaret i Aftenposten under tittelen «folkets dom over norske bedrifter». Her er de listet opp på verstingoversiktens ti på bunn. Dårligst likt er naturligvis NSB, ja, statsbedriften er helt suverent i bånn. 65 prosent liker bedriften dårlig. Og hvem er NSB om ikke Ap?

På neste plass Posten. Nå tenker du også Ap, ikke sant? Så følger Aker RGI, og den bedriften eies jo av Ap-regjeringens nest beste kapitalistvenn (hvorfor deltok ikke den beste i år?).

Telenor på fjerde plass styres av Ap-vennene Hermansen og Moland. På sjette følger Linjegods. Trenger jeg å si mer?

Saken fortsetter under annonsen

Med på listen er også den fordekte statsbanken DnB og Dagbladet, som har flørtet med Ap lenge nå.

Det eneste uforståelige er at COOP, samvirkekonsernet, havner på tiendeplass på vinnerlisten.

Så Jens hadde i grunnen aldri noen sjans. Han kjempet mot sin egen historie. Når statsministeren spyttet ut trumfkortet «reformer i offentlig sektor», tenkte folk på NSB-trollet eller på aksjene sine i Telenor, tror nå jeg. Eller de så for seg Kjell Inge Røkke og Ap-ministeren for næringslivet.

Dette er jeg imidlertid ganske usikker på, og kanskje går det bedre om fire år dersom Ap får seg nye rådgivere som lærer Jens (eller Trond??) å smile enda bredere - og sjarmere enda sterkere - i spotlighten?

På den andre siden lurer jeg på hva som hadde skjedd om ingen hadde funnet ut at også Ap egentlig var for å kutte i sykelønnen?