Skråpulsen: Er du helt Lars, eller...?

Publisert: 28. juni 2002 kl 11.03
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Jeg innrømmer det like gjerne med en gang; det hender jeg drar over grensa til Sverige for å handle. Jeg bor slik til at det tar meg en time og et kvarter å kjøre hjemmefra til butikksentret rett på andre siden av Svinesund. Ettersom min arbeidsgiver betaler bensinen på bilen, er det fort gjort å tjene noen hundrelapper (for ikke å snakke om tusenlapper) på en tre og en halv times kveldstur. Er man i tillegg belastet med å konsumere de varene som troner på toppen av det norske avgiftssystemet, begynner det virkelig å monne. Det synes næringsminister Lars Sponheim er «harry».

Det hender min tilnærmet minstepensjonerte svigermor ønsker å være med for å drøye en mager månedslønn. Selv om det kanskje er litt «doris», Lars, så synes hun det er verdt strevet å få 50 prosent mer ut av hver hundrelapp enn hun ellers ville gjort.

Så mange «harryer» og «doriser» er det som drar til Sverige for å handle billig, at det til tider korker seg over grensen. Og det er ikke fordi tollerne er ivrige i tjenesten. De har nemlig gitt opp grensehandelen. Mindre enn fire prosent av bilene kontrolleres. Nei, det er rett og slett fordi veldig mange nordmenn synes det er fornuftige anvendt tid og anvendte penger å dra til Sverige for å fylle opp bilen med de varene de synes de trenger.

Forresten, Lars, du som skryter av at du aldri har vært i Sverige for å handle, hvordan vet du at det bare er oss «harryer» som drar dit. Det er klart; vi har alle sett parodien på et lass med norske pensjonister som velter ut av bussen etter landing på «Markedet» ved Svinesund. Men trodde du, Lars, at alle svenskehandlerne ser slik ut.

Tar du deg en tur nedover, så vil du finne ut at det er helt vanlige mennesker - nordmenn av alle typer og alle samfunnslag - som synes det er verdt å ta turen til Sverige.

Og så velger du de aller svakeste av disse menneskene - minstepensjonistene - og gjør narr av dem fordi de vil drøye pensjonen sin. Kunne du ikke valgt noen av oss andre?

Man må være «helt Lars» for å kunne finne på noe sånt.

Saken fortsetter under annonsen