Skråpulsen: - Du kan ikke tape

Publisert: 27. juni 2002 kl 14.02
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

- Hei, jeg selger Storebrand-fond, sa stemmen på telefon for fire år siden. Jeg har sjekket saldoen din, og ser at du har mange penger stående på lønnskontoen til dårlig rente. Hva med å satse i aksjefond? Du kan jo ikke tape, i alle fall hvis du har råd til å ha pengene stående et par-tre år, sa den hyggelige selgerstemmen.

- Da er det aksjefond du skal satse på. Pengemarkedsfond er ikke noe for deg. De gir for dårlig avkastning, sa han og fortalte overbevisende om de positive kurvene til Storebrand-fondene. Han anbefalte meg å spre pengene over flere fond, og faste, månedlige spareavtaler ble avtalt.

Jeg har ikke opplevd svingningene i aksjemarkedet på slutten av 80-tallet, og synes hans argumenter hørtes overbevisende ut. Jeg kan jo i alle fall ikke tape penger, han sa jo det, tenkte jeg naivt. Og i banken var jo ikke renta noe å skryte av. Selgeren ringte med jevne mellomrom, trolig ikke bare til meg. Men til flere med for mange penger på lønnskontoen. Aldri et ord om risiko eller muligheter for tap. Jeg flyttet optimistisk over penger i en periode.

Og da tiden kom for å kjøpe ny leilighet et par år senere, var fondspengene «ingenting» verdt. Pengene må bare bli stående. Foreløpig er verdien på fondsandelene 75 prosent av kostprisen.

Nylig ringte en mann fra Storebrand Fondsforvaltning igjen. Han lurte på om jeg var fornøyd med kundeforholdet, og om jeg ikke skulle satse på hedgefond. Jeg er fornøyd med kundeforholdet, men ikke med fondsutviklingen, svarte jeg. Skjønner det, sier han. Men hedgefond kan du ikke tape penger. Dette er et fondsprodukt med garanti. Jeg synes at jeg har hørt den frasen før. I mellomtiden tenker jeg på de rentene jeg har gått glipp av i banken i samme periode.

Saken fortsetter under annonsen