Skråpulsen - Boligbombe

Publisert: 31. juli 2002 kl 11.15
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Nå skal boligskatten bli rettferdig. De «rike» skal selvsagt tas skikkelig. Vanlige lønnsslaver i «vanlige» boliger skal derimot slippe lettere. Skatten skal bli enklere og mer rettferdig - intet mindre. Hørt det før?
Det er fire år siden sist boligskatten skulle forenkles etter Lundteigen-modellen. Essensielle spørsmål den gangen var om tomtearealet tillot lufting av harehund og uforstyrret pissing i egen hage.
Nå blir det mer komplisert.
Areal og standard skal avgjøre. Vil det bli høyere skatt på en toroms leilighet med parkett kontra en treroms med gulvbelegg? Og hva blir dyrest; eik eller norsk furu? Her kan forenklingene raskt komme til kort.
Saken fortsetter under annonsen

Forvent det uventede!
Politikere som klarer å lage detaljerte regler for skattlegging av kaker avhengig om de er med eller uten marsipanlokk, kan finne på hva som helst når de trer over dørstokken din.
Før det nye systemet trer i kraft, skal alle boliger takseres. Og her ligger det uendelig mange muligheter for ny urettferdighet. Derfor må takstfolkene ha regler å forholde seg til før de banker på i de tusen værbitte hjem.
Saken fortsetter under annonsen
«God dag frue. Er disse flisene deres italienske eller norske?» Her kan man lett forestille seg at italienske fliser får et tillegg for luksuseffekt samt en topp-flise-skatt fordi de er produsert i EU. Lundteigen vil sikkert ha full skattefrihet for norske fliser og norsk furu, og etter lange forhandlinger i Stortinget ender det nok med «graderte satser for materialer egnet til innendørs overflatebelegning» som det sikkert vil hete i byråkratisk språkdrakt.
Forhandlinger om skattepolitikk tar tid. Politikerne har brukt tyve år på utredning av boligskatt hittil, så det er ingen grunn til frykte at takstmannen ringer på i den nærmeste fremtid. Og når Hansen oppdager at Nilsen har sluppet unna med en lavere sats, selv om de har nyere kjøkkeninnredning, kan det lett oppfattes som urettferdig. Da er man like langt. Kun er ting er sikkert: det blir neppe lavere boligskatt.