Skråpulsen: Ap - hva med «vanlige folk»?

Publisert: 2. juli 2002 kl 11.35
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Resultatet av stortingsvalget i fjor høst førte til at Arbeiderpartiet plutselig oppdaget at det bor fattige mennesker i Norge. Etter å ha gått til valg med spørsmål om velferd er viktigst, har partiet også sørget for at Kjell Inge Røkkes velstand innbefatter en av verdens største luksusyachter, et hyttepalass på Oppdal, privatjet, egen fotballekegrind samt kassabeholdningen i Aker og rimelige aktiva i Kværner. Man kan da ikke undres over at mannen stemmer Ap. Arbeiderpartiet liker som kjent ikke kapitalister, bare storkapitalister. Er Arbeiderpartiet blitt partiet for storkapitalister (og muligens fattige) mot småkapitalister og «vanlige folk»?

Historien er full av eksempler på at Arbeiderpartiet ofte har vært elitens parti. Partiet som har akseptert elitens privilegier, men når privilegiene ble allemannseie sørget man for å fjerne dem. Dette høres kanskje ut som en merkelig beskrivelse av et parti som i egne øyne er småkårsfolkets frontsoldater.

Men, som sagt, det finnes mange eksempler på det motsatte:

På 1960- og 1970-tallet, i Arbeiderpartiets storhetstid, var skattefrie frynser forbeholdt noen få toppsjefer i næringslivet. Det var ikke mer enn rett og rimelig at sjefen fikk avisen og telefonen betalt av bedriften uten at skattemyndighetene skulle blande seg opp i det.

Men da disse frynsegodene ble for utbredt blant «vanlige folk» sørget Arbeiderpartiet for at de ble beskattet.

På 1980-tallet, da kun et fåtall var utstyrt med mobiltelefon på firmaets regning, var det ingen i Arbeiderpartiet som tenkte på at dette var en fordel som skulle beskattes. Men da Telenor og NetCom begynte å kaste subsidierte GSM-telefoner etter gud og hver mann fikk pipa en annen låt. Da var selvfølgelig mobiltelefonutgifter betalt av arbeidsgiver et opplagt skatteobjekt.

I dag kjører direktørene Mercedes Geländewagen i kollektivfeltet når de skal på jobb. Forsøker allmuen seg på det, står politiet klar med bøter.

Saken fortsetter under annonsen

Hva tror du Arbeiderpartiet kommer til å gjøre den dagen de fleste av oss har råd til kjøpe «buss», isteden for å kjøre buss, for å komme seg raskt på jobben? Selvfølgelig, stenge smutthullet i kollektivfeltet.

Lurer du fortsatt på hvorfor Arbeiderpartiet har problemer med profilen i forhold til «vanlige folk»?