Skråpuls: Underutviklet kapitalisme

Publisert: 17. september 2002 kl 14.31
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kapitalismen er et utmerket system - når det fungerer. Blant de viktigste fundamentene er tillit mellom aktørene. Tillit mellom kjøper og selger i markedet. Og i det enkelte selskap; tillit mellom eiere (aksjonærer), styret (tillitsvalgte) og administrasjon (ledelsen). Når tilliten ikke er til stede, fungerer heller ikke systemet. Det har vi fått mange eksempler på det siste året - særlig fra USA.

De første tegnene på at alt ikke var som det skulle være i kapitalismens utstillingsvindu kom lenge før bildene av Enron- og WorldCom-sjefer i håndjern rullet over verdens tv-nett. Men de siste måneders begivenheter har virkelig satt fart i elendigheten. Og verdens børser faller - selvfølgelig.

De mange øvre middelklasseamerikanere som hadde planer om å trekke seg tilbake i en alder av 55 for heller å spasere rundt med caddyen i det grønne, regner nå på hvor langt ut i alderdommen de er nødt til å stå i jobb.

Her hjemme i Skandinavia mistet vi dyden da selveste Percy Barnevik - årets forretningsmann (world wide) en gang på 90-tallet - ble avslørte med horn i panna og grådighet i hjertet. En sluttpakke på en halv milliard kroner er nesten på amerikansk nivå.

Men det skal mye til å slå General Electrics (GE) pensjonerte toppsjef Jack Welch - beundret og respektert av næringslivsfolk verden over. Men kanskje ikke nå - etter at skilsmisseforhandlingene med kona førte til at flere dunkle dokumenter kom på bordet: Aksjeformue på 6750 millioner kroner, 70 millioner kroner i årlig pensjon, leilighet på Manhattan til 600.000 kroner måneden betalt av GE, maten betalt av GE, bil med privatsjåfør betalt av GE osv.

For åtte år siden hadde vi gleden av å møte Dells første styreformann, Lee Walker. Da var Welch-syken i sin spede fase i USA, og Walker hadde bare ett å si om det: «Under-evolved capitalism».

Og vi undres - blir kapitalismen voksen noen gang.

Saken fortsetter under annonsen