Skattefradrag for samtidskunst

Publisert: 2. februar 2004 kl 15.58
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Norge bør følge Danmarks eksempel og innføre skattefradrag for samtidskunst, mener Forum for Kultur og Næringsliv. Men Finansdepartementet mener andre saker må prioriteres først.

- Vi ønsker at norske bedrifter også skal få skattefradrag for kjøp av samtidskunst, sier Elisabeth C. Føllesdal, daglig leder i Forum for Kultur og Næringsliv.

Innføring av et tilsvarende tiltak i Norge vil bidra til å øke folks bevissthet for billedkunst i samfunnet. Interessen for samfunnsansvar øker i bedrifter og det vil være naturlig at kunst er en del av dette, mener Forum for Kultur og Næringsliv.

- Det er ganske strenge regler for hva slags kunst som faller inn under ordningen. Det må være samtidskunst eller nålevende kunstnere, ikke kunst i annenhåndsmarkedet.

I Danmark har Kulturministeriet besluttet at bedrifter som går til innkjøp av samtidskunst får skattefradrag for disse innkjøpene. Folketinget vedtok 24. mai 2002 vedtaket om å endre avskrivningsreglene for kunstnerisk utsmykking. Kunstverk som henges opp på veggen eller kan flyttes skal avskrives etter reglene for driftsmidler. Det betyr at bedrifter kan avskrive med opptil 25 prosent i året og med mulighet for fradrag for mindre anskaffelser på inntil 10.100 kroner.

I Norge avskrives ikke samtidskunst og man får derfor heller ikke noe skattefradrag.

Begrunnelsen for den danske loven er at det må antas at kunst har en karakter av driftsmidler når de kjøpes inn til plassering i eller utenfor virksomheten. Kulturministeriet mener klart, at kunst i likhet med dyrere inventar, tepper og møbler, er en viktig del av virksomhetens profil. Mange bedrifter vil gjerne profilere seg på kvalitet, innovasjon og visjoner og det påpekes at utgifter til kunst må sidestilles med utgifter til personale og markedsføring.

Saken fortsetter under annonsen

Finansdepartementet viser til at for at det skal bli aktuelt med skattefradrag for bedrifters kunstkjøp må det være et politisk ønske om det. Departementet mener det er viktigere saker som står på spill først.