Skaff deg kone!

Publisert: 29. mai 2002 kl 15.12
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Skal du på by’n denne helgen? Glem gymnastikk i sengehalmen for en stund! Tenk kone. Gjenta etter meg k-o-n-e. I alle fall dersom det er rik du vil bli. For ny forskning bekrefter tidligere påstander: Gifte menn tjener vesentlig mer (significantly) enn enslige menn. Men hvorfor?

Er det fordi de har en til å ta husarbeidet for seg? Eller er det fordi bare rike gutter får tak i koner (kvinner gifter seg for penger ikke av kjærlighet)?

I «Economic Inquiry» skriver forsker Leslie S. Stratton (Virginia Commonwealth University) at det kan være en annen grunn, en disiplinerende faktor. Etter at ha kontrollert for alder, utdanning og karriere får hun først bekreftet at ekteskapspremien uansett forblir intakt. Ja, faktisk påvises det at den økte inntekten starter umiddelbart etter ekteskapsinngåelsen og varer ved hele dets levetid. Samboerskap holder på sin side heller ikke i konkurranse med ekteskap, selv om også samboende menn tjener mer enn enslige (13 % mer, 22 % for ektefeller) - en fordel som imidlertid forsvinner når det tas hensyn til personlighetstrekk.

Konklusjonen er altså klar: Ekteskap gjør menn klart mer produktive. Og grunnen kan være at denne institusjonen i seg selv gjør menn mer ansvarlige og pliktoppfyllende - selv om bortfall av husarbeid også kan ha bidragende effekt, ifølge Stratton.

Glemte Kjell Inge denne faktoren da han flyttet fra Celina?

Saken fortsetter under annonsen