Sjekker ut av First

Publisert: 29. juli 2002 kl 11.00
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Bondesønnen Asmund Haare fra Spydeberg var et friskt pust i den skandinaviske hotellbransjen. Han sikret seg rettighetene til å bruke kjedenavnet Choice i Skandinavia, men klarte ikke å tjene penger på Choice-navnet. Han sa fra seg Choice i 1992, og lagde i stedet sitt eget hotellvaremerke First.

I 1993 kjøpte han seks tidligere Sara-hoteller på opphørssalg, og dermed var Asmund Haare i gang. Fire år senere kunne han telle 38 First-hoteller i Norden. Beruset av suksessen fikk han Absolut Vodkadesigner Hans Brindfors til å lage et designprogram for First-hotellene som spiller på bildet av en flygende elefant.

- Vi skal ha 100 hoteller i Norden innen år 2000, erklærte hotellbransjens Dumbo i en samtale med Økonomisk Rapport.

Nå er regnskapets time kommet. First Hotels flyr ikke lenger like høyt. I dag kan Asmund Haare telle 61 Firsthoteller, og har sakket akterut i kampen om å dominere den skandinaviske hotellindustrien. Det er langt fra First til markedslederne Scandic, og ironisk nok, Choice Hotels, som i dag ledes av Petter A. Stordalen.

I et forsøk på å ta igjen forspranget headhunted Asmund Haare i fjor høst den drevne Radisson SAS-direktøren Frank Fiskers som konsernsjef. Fiskers gikk gjennom First-systemet, og ga sitt syn på hva som måtte gjøres. Det krevde betydelige investeringer, mer enn Asmund Haare var villig eller i stand til å satse. Fiskers sjekket umiddelbart ut av First.

- Fiskers og vår styreformann Asmund Haare kunne ikke bli enige om hvordan den planlagte strategi skulle gjennomføres, uttaler PR- og informasjonsansvarlig Martina Frisk i First-kjeden. Men det er ikke bare Frank Fiskers som har sjekket ut av First. Det samme gjelder en rekke av hotellene som tidligere brukte First-flagget.

Saken fortsetter under annonsen