Sin fiendes venn

Publisert: 17. februar 2005 kl 15.29
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Hva skal Synnøve Finden med venner når de har Tine som fiende.

Konsernsjef Dag Swanstrøm har brukt hundrevis av timer sammen med sine advokater i kampen mot Tine og Staten som han ser på som en maktfaktorer som hindrer Synnøve Findens meieriprodukter å ekspandere på markedet. Foruten sin gamle monopolposisjon og dominerende makt over marked og leverandører, har Staten gitt Tine oppgave som markedsregulator og plikt til å forsyne Synnøve Finden med et visst antall kvantum melk.

Det betyr at Tine har overoppsynet med at konkurrenten får råstoff til riktige priser. Det er vel stort sett bare landbruksminister Lars Sponheim som ikke ser hvilken makt dette gir Tine, men for kort siden trådde Tine til med en skikkelig håndsrekning til sin brysomme konkurrent. De fleste har vel fått med seg den merkelige krangelen mellom Tine-sjef Jan Ove Holmen og markedsdirektør Einar Vatne i Ica Norge på fjernsyn om hvem som har tatt initiativet til at butikkjeden skal belønnes for å holde Synnøve Finden utenfor. Det gikk som det måtte gå. Mange forbrukere fikk sympati med den svake part og bestemte seg for å kjøpe Synnøve Findens oster. Det samme har investorene på børsen regnet ut ville skje. Så vips, sørget Tine for å berike Synnøve Findens aksjonærer. Kurven nedenfor viser at kursen brøt en fallende kurve og gikk rett til vers på økende volum.

Så er spørsmålet om virkningen blir kort- eller langvarig. Fornuftsmessig vil det være slik at flere av dem som nå kommer til å stifte bekjentskap med varene fra Synnøve Finden kommer til å like dem og fortsette å kjøpe dem, slik at selskapet får et varig løft i salget. Når det gjelder det mer flyktige aksjemarkedet, har kursløftet gitt et ganske sterkt teknisk kjøpssignal, som ifølge teorien skal løfte kursen ytterligere. Men her slår teorien av og til feil.

Saken fortsetter under annonsen