Sikring mot dårlig vær

Publisert: 25. juli 2002 kl 11.13
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Irriterer dårlig vær deg? Tenker du på å flytte sørover? Kanskje til «Syden». Frykt ikke. Du kan sikre deg mot dårlig vær, uten å være nødt til å flykte landet. Du kan kjøpe værderivater! Selv om det høres merkelig ut å sikre seg mot været, er det ikke uvanlig. Og det er antakeligvis ikke mer merkelig enn handle med aksjerelaterte derivater. I den siste tiden har det vært like lett å forutsi været, som å forutsi utviklingen på verdens børser. Men det bør nevnes at du ikke kan forsikre deg om at været blir godt. Du sikrer deg slik at du kan tjene penger, dersom været blir dårlig.

Nå er vel ikke derivatene først og fremst rettet mot privatmarkedet. Enron Nordic Energy, som utsteder derivatene, tenker først og fremst på næringslivet. Energiprodusenter og bygg- og anleggssektoren er typiske væravhengige sektorer som kan redusere værpåvirkningen ved å sikre seg. Men dette kan også være et interessant produkt for skianlegg, og ikke minst restauranter på Aker Brygge. Som kjent faller omsetningen der betraktelig når man får regn fra siden.

Og kjøper du opsjoner som sikrer deg mot «skittvær» denne sommeren, samtidig som østlandsområdet får det samme været som i fjor - ja, da kan du smile hele veien til banken.

På pressekonferansen ga Enron journalistene muligheten til å kjøpe sine egne væropsjoner, slik at man fikk en forståelse av hvordan systemet fungerer. Nå var ikke oppsiden på disse opsjonene verdt mer en fem - 5 - kroner per dag (med en maksimal oppside på hele 75 kroner), dersom det ble over 50 ikke-sommer-dager i løpet av juni, juli og august. Om man da smiler, når det er vestavindskuling og regn, samtidig som ikke tjener nok penger til engang å kjøpe seg en tyggegummipakke, er vel heller usikkert.

Saken fortsetter under annonsen