Sier opp Aftenposten

Publisert: 9. juni 2005 kl 17.42
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Sjefredaktør Hans Erik Matres mangel på humør gjør Aftenposten mindre. Husker du abonnementsselgeren til Aftenposten som klarte å lure Dagbladet til å tro at han hadde funnet rosinen i pølsa, og som fikk sparken på grunn av denne spøken? Ifølge den ulykkelige humoristen var det selveste sjefredaktøren som forlangte hans avgang. Aftenpostens voldsomme reaksjon på den ansattes practical joke på fritiden fikk dr. humor til å si opp abonnementet sitt. «Jeg ønsker ikke å støtte en organisasjon som til de grader demonstrerer mangel på humoristisk sans,» skriver dr. med. Stein Tyrdal på hjemmesiden til Humorologisk institutt. Han er president i Nordisk selskap for medisinsk humor og daglig leder av Humorologisk institutt. Han har også forfattet bøkene Humor og helse.

«Det er dokumentert at humor øker velværet og det psykososiale arbeidsmiljøet. I solidaritet med Aftenpostens ansatte sier jeg opp mitt avisabonnement på Aftenposten,» skriver Tyrdal.

Hvor grensen går for hvor grov en spøk kan være, avhenger av et samfunns toleransegrense. Practical jokes er en måte å finne ut hvor tolerant et samfunn er. De siste årene har folk drevet med langt grovere former for spøk enn å putte en rosin inn i ei pølse, mener dr. Tyrdal, og minner om hvitt pulver i posten, falske bombetrusler og flaggbrenning, med mareritt, sykemeldinger og angstanfall som følger.

«Noe godt er det kommet ut av historien. Det norske folk har økt sin språkkunnskap. Nå vet vi at uttrykket rosinen i pølsa er mellom tre og fire hundre år gammelt, og betyr en gledelig, overraskende avslutning på noe. Synd ikke Aftenpostens ledelse oppfattet gleden og det overraskende poenget i historien,» skriver Stein Tyrdal, og tilføyer at han frem til nå har trodd at Aftenposten var en kulturell avis.

Saken fortsetter under annonsen