Sære brusvaner

Publisert: 23. juli 2002 kl 15.24
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nordmenn drikker mye brus. Bare så langt i år har vi helt i oss 250 millioner liter. Mest Cola,- appelsin- og sitronbrus, men 33 millioner liter ble svelget unna i form av andre, mindre kjente smaksopplevelser. Som dessuten varierer voldsomt i forhold til hvor i landet vi bor.

Moldenserne holder seg for eksempel helst til sin særegne ananasbrus fra Oskar Syltes Mineralvannfabrikk - for øvrig kåret til Norges beste brus av VG Nett i fjor sommer.

Oslofolk bryr seg lite om ananasbrus - i hovedstaden er det Nora Eplemost som gjelder. 38 prosent av Noras eplemost-produksjon går til Oslo-området.

Og nordlendingene vil ikke vite av verken ananas- eller eplebrus. De skal ha Eventyrbrus. Til tross for at produsenten, Nordlandsbryggeriet, har flyttet eventyrproduksjonen til Trøndelag, selges fortsatt 63 prosent av den til tørste nordlendinger.

Trønderne holder seg derimot til ingefærøl - en drikk som knapt røres i resten av landet. Og skal det på død og liv varieres, er det helst med Julebrus som kjøpes i sixpacks.

Og til slutt, bergenserne. Som, på sedvanlig sært vis, holder seg til det lokale produktet «Perle og Bruse» - oppkalt etter Hansa-maskottene ved samme navn.

Saken fortsetter under annonsen