Sengevenner, familie og forakt

Publisert: 23. juli 2002 kl 15.59
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Professor Hans Fredrik Dahl er bekymret for den økende politikerforakten og opptatt av å analysere den. Han nevner blant annet vår konkurrent Dine Penger (indirekte), som eksempel på at rammevilkårene gjør det stadig vanskeligere for våre utvalgte:

«At politikk nettopp er og skal være prat - samtale, argumentasjon, deliberativ oppklaring av en saks alle sider - forsvinner i en klisjé av avsky over mangel på handling. Denne forakt kjenner visst i dag ingen ende».

Det er her Carsten Five trer frem mellom linjene med sine anklager om at regjeringen har begått løftebrudd overfor småbarnsfamiliene, fordi momsreformen ikke slår ut i pluss i år 2001, men først i 2002. (En sterk påstand fra vår oppegående konkurrent).

Men så skal Dahl analysere. Det er grunn til politikerforakt pga. en stadig fjernere politiske elite som på toppen av det hele blir stadig mer dynastisk. Snart er alle i familie eller/og har ligget i hverandres seng.

Morsomt da at han glemmer at Five er gift med en ofte tippet kommende statsråd, Kaci Kullmann Five. Men det er kanskje fordi Dagbladet, som dette er skrevet i - og der han selv har vært kulturredaktør - benytter sjefredaktøren i det Schibsted-eide Dine Penger som evig ekspert/sannhetsvitne.

Det ville kanskje ødelagt kommentarens logikk?

For Dahl ville vel egentlig forsvare politikerne mot hissige, privatpraktiserende synsere? Men da ville han ha angrepet sin egen avis.

Saken fortsetter under annonsen

Nei, vi sier med en vri på hans egne ord: Politikken kveles i jerngrepet av profesjoner, dynastier og medier.

Eller med ordene til en spaltist i Financial Times den samme augustdagen: «The relationship between the modern media and politicians is one of mutual contempt and a curious complicity».