SAS får 3,5 milliarder i kriselån

Publisert: 12. november 2012 kl 09.25
Oppdatert: 12. november 2012 kl 08.41

De nye avtalene med de ansatte innebærer både lønns- og pensjonskutt.

EU har gitt regjeringene i Norge, Sverige og Danmark grønt lys for å stille statsgarantier for banklånene til SAS. Ettersom situasjonen for SAS er svært kritisk, tar ikke de skandinaviske regjeringene sjansen på å få et nei fra EU. Først når man har kommet fram til en løsning som EU vil godkjenne, leverer regjeringene inn den formelle søknaden, skriver Dagens Industri.

Ifølge Expressen er en av grunnene til at EU har gitt klarsignal, at det ikke er ofte at de skandinaviske regjeringene ber om å få gi statsgarantier. EU-kommisjonen har dessuten behov for framtidig støtte til nye spareprogrammer.

SAS forventer å kunne gjennomføre planen uten å måtte ta opp nye lån. Selskapet har imidlertid behov for å opprettholde en kredittfasilitet som kan trekkes på dersom likviditeten i en periode skulle komme under press.

– Staten ved Nærings- og handelsdepartementet vil bidra til å sikre at SAS har nødvendig finansiell beredskap til å kunne gjennomføre planen. Det gjør vi sammen med den svenske og danske staten og mange private aktører. Dette vil skje ved at vi deltar i en såkalt kredittfasilitet, et tilsagn om låntrekk, på like vilkår med de andre partene. Dette skjer på markedsmessige betingelser og etter en forretningsmessig vurdering av hva som best ivaretar statens verdier i SAS, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap). (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen