fridtjof_nansen.jpg

Vil ikke ha glansbilder av Nansen og Amundsen

Publisert: 24. januar 2011 kl 08.28
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Mer enn 100 arrangementer over hele landet vil bli gjennomført i markeringen av at det er 100 år siden Amundsens ekspedisjon var den første til å nå Sydpolen, og at det i 2011 er 150 år siden Nansen ble født.

– De er jo ikke ikoner. Nansen og Amundsen gikk til mange ytterligheter for å prestere. For meg blir de enda større når vi ser den meget brutale måten Amundsen drev sine folk fram til Sydpolen på. Hvis vi skulle polere Amundsen og Nansen som noen glansbilder, blir de ikke troverdige. Da blir det mindre spennende, sier Støre til NTB.

Folkefest

Han sto for den høytidelige åpningen av Nansen-Amundsen året i Tromsø søndag. Den fortonet seg som en arktisk folkefest i ishavsbyen. Her ble polarheltenes lærdom fra inuitter, samer og ishavsfolk demonstrert gjennom en egen utstilling. Et eget norsk-russisk seminar dro trådene til russernes Nansen – vitenskapsmannen Mikhail Lomonosov, som også har sitt eget markeringsår i 2011 da det er 300 år siden han ble født.

Iskjernekonsert

Selv var Støre forsinket til Tromsø på grunn av kraftige snøbyger – en helt riktig ramme rundt denne markeringen, mente Tromsø-ordfører Arild Hausberg. Arrangørene lot derfor de flere hundre frammøtte ved Framsenteret oppleve iskonsert av jazzmusikeren Terje Isungset.

Han kunne for første gang i sitt liv spille på en «sørpolofon» laget av iskjerner fra Antarktis som er 100 år gamle.

Saken fortsetter under annonsen

– Gjett hvem som kunne gått på denne isen, sa Isungset før han delte sine særegne istoner med et velvillig publikum som kunne varme seg med buljong, selkjøtt og annet snadder fra ishavstiden i uteområdet foran Framsenteret.

Amelie-protest

Utenriksministerens åpningstale ble avløst av taktfaste slagord fra demonstranter fra Amnesty International. «La Maria bli i Nansen-året», lød det taktfast fra demonstrantene som bar plakater til støtte for Maria Amelie og andre papirløse.

– Vi har en voksende underklasse i Norge som går og venter, har forhåpninger og vil være med å bidra. Kunne ikke du brukt denne anledningen med Nansen-året til å ære hans minne med å gjøre noe for de papirløse, spør regionleder i Amnesty, Ole Gunnar Solheim i en samtale med Støre etter åpningen.

– Det vil ikke være å ære Nansens minne. Å gi forhåpninger om at det å holde lenge nok ut i Norge fører til at du får bli, sender et signal hvor mange kommer til å si at dette er veien inn i Norge. Da vil vi miste kontrollen over asyl- og innvandringspolitikken og muligheten til å gi beskyttelse til de som trenger det, svarte Støre som ga uttrykk for at han har stor respekt for Amnestys engasjement. (©NTB)