sigbj__rn_johns.jpg

Vil ha stramt oljebudsjett

Publisert: 14. oktober 2013 kl 00.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Klokka ti mandag la den rødgrønne regjeringen fram sitt siste statsbudsjett. De lover blant annet å satse på velferd, gjennom en økning til kommunene, og å satse på å bygge arbeidsplasser, for eksempel gjennom en økning til veg -, jernbane - og kystbevillinger på 7,5 milliarder. På samme tid vil regjeringen bruke mindre enn de fire prosent av oljefondets avkastning som handlingsregelen tillater. Det er fornuftig, mener avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen. 

–  Regjeringen øker bruken av oljepenger i takt med innfasingen vi har hatt siden handlingsregelen ble innført. Siden fondet vokser meget raskt, følger det at avstanden til banen for forventet fondsavkastning også blir betydelig. Av hensyn til stabiliteten i norsk økonomi legger vi opp til å bruke under tre prosent av Statens pensjonsfond utland neste år, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding.

Det er en lang rekke tiltak som har fått plass i det siste statsbudsjettet fra de rødgrønne. Blant annet skal helseforetakene tilføres to milliarder kroner, forskningen skal tilføres halvannen milliard kroner og politiet skal tilføres 314 millioner kroner slik at nyutdannede fra politiutdanningen skal kunne tilbys jobb i politidistriktene. Det faktum at Norge har svært mye penger igjen på bok selv etter en omfattende tiltaksliste gjør det viktig å være forsiktig med oljepengene, sier finansministeren. 

– Regjeringen følger handlingsregelen for en gradvis innfasing av oljeinntekter i norsk økonomi. Vi legger vekt på at budsjettet for 2014 ikke må gjøre det enda vanskeligere for konkurranseutsatte virksomheter. Økt press vil kunne gjøre at veksten i lønninger og bolig- og eiendomspriser skyter fart, sier finansministeren. 


 

Saken fortsetter under annonsen