Vil ha Gaddafi til Haag
Mandag ettermiddag sa Støre (Ap) at situasjonen i Tripoli fortsatt var «noe uoversiktlig», men fant likevel grunn til å konstatere at det går mot slutten for Gaddafis regime.
– Det ser ut til at hans dager ved makten er talte. Han har holdt landet i et jerngrep og for lengst mistet all legitimitet. Så dette er en gledelig utvikling, sa utenriksministeren.
Han oppfordret innstendig opprørerne og overgangsrådet til å avstå fra hevnaksjoner og gjøre sitt for å hindre represalier. Norge ønsker at arrestordrene som er utstedt av Den internasjonale straffedomstolen, skal iverksettes, og at Gaddafi og sønnen Saif blir stilt ansvarlig for sine overgrep mot egne landsmenn.
Klart signal
– Det som er skjedd i Tunisia, Egypt og nå Libya, sender et klart signal til andre ledere som bruker makt mot sine egne. Norge mener derfor at president Bashar al-Assad i Syria bør fratre, sa Støre.
Utenriksministeren sier at Gaddafis avgang vil åpne et vanskelig nytt kapittel, der det framfor alt er viktig at ønsket om hevn blir tøylet.
– Etter over 40 års undertrykkelse er det åpenbart grobunn for et oppgjør. Men Norge advarer mot å la en hevnatmosfære få utvikle seg. Dette er det klare budskapet fra hele det internasjonale samfunn, sier Støre.
Han erkjenner at det i denne fasen er vanskelig å gjøre noe mer enn å komme med politiske anmodninger og utvikle tette kontakter med overgangsrådet. Dersom den spente situasjonen i Tripoli skulle utarte, er det lite NATO-landene kan gjøre. Ingen har etter det Støre kjenner til, ytret noen intensjon om å sette i land styrker som skal kunne gripe inn i det som måtte skje.
Utenriksministeren forsvarte NATOs militæroperasjon som nødvendig, legal og riktig. Han fastholdt at det var god grunn til å frykte overgrep mot sivile.
– Det klarte koalisjonen å hindre. NATO og andre land utførte oppdraget fra FN, sa Støre.
Vanskelig overgang
Utenriksministeren har ingen illusjoner om at fasen etter et regimeskifte blir enkel. Libya har et enda dårligere utgangspunkt enn Tunisia og Egypt. Landet har knapt samfunnsinstitusjoner av den typen andre land har, det er mange rivaliserende fraksjoner, og det er uklart hva slags variant av demokrati libyerne selv ønsker å meisle ut.
– En militær fase avløses av en politisk prosess, det har vi sett i Irak og i Afghanistan. Maktovergangen i Libya har vært planlagt i FN, EU, Den afrikanske union og Den arabiske liga. FN vil stå sentralt, og det er viktig at Norge og alle andre land støtter dette arbeidet, sier utenriksministeren.
Norge har akkurat overtatt den skandinaviske plassen i den såkalte kontaktgruppen som ble opprettet for å samordne innsatsen overfor Libya. Det var mandag hektisk møteplanlegging, og Støre skulle på ettermiddagen drøfte dagsordenen med utenriksministrene i Frankrike og Tyrkia.
Må vises i praksis
– Det påhviler overgangsrådet å være inkluderende i sitt arbeid. Rådet har sagt de riktig tingene og vært patent i sine uttalelser. Nå må dette vises i praksis. Det er viktig å få med libyerne i prosessen. Men det er ikke en enhetlig motstandsgruppe som avsetter Gaddafi, advarer Støre.
Utenriksministeren mener NATO har gjort jobben bra, og kan ikke si nå om det har vært noen brudd på mandatet. Dette skal evalueres.
Engasjementet i Libya er inne i slutten av sin andre tremånedersperiode, og det blir forlenget med ytterligere tre måneder. (©NTB)