Utilregnelig i Norge – tilregnelig i Sverige
Som et av få land i verden følger Norge «det medisinske prinsipp», som sier at dersom gjerningspersonen var psykotisk i tidspunktet for den straffbare handlingen, skal han ikke straffes. De fleste andre land følger «det psykologiske prinsipp», der man må vurdere om den straffbare handlingen var et resultat av en psykotisk sykdom, skriver Vårt Land.
Man behøver altså ikke å gå lenger enn til vårt naboland Sverige for å få et eksempel på det siste.
– Selv om gjerningspersonen anses som psykisk syk i gjerningsøyeblikket, blir vedkommende likevel ansvarliggjort for handlingene, sier Marianne Kristiansson, professor i rettspsykiatri.
I svensk lovverk opererer man ikke med betegnelsen «tilregnelighet», noe som betyr at hvis man blir dømt til rettspsykiatrisk forvaring i Sverige, så defineres dette som straff og man blir dømt og ansvarliggjort for den straffbare handlingen.
Rettspsykolog Pål Grøndahl ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst mener det svenske systemet ansvarliggjør for mange og sier at noen gjerningsmenn er så alvorlig syke at de ikke kan ta ansvar for sine handlinger.
Likevel mener han det er på tide med en debatt om prinsippene for tilregnelighet.
– Hva kommer det av at Norge, som et av få land i verden, vil argumentere for at det medisinske prinsipp er riktig, spør rettspsykologen. (©NTB)