Uredd Erna Solberg vitnet i retten
– Jeg har mottatt trusler før. Det er politiets ansvar å håndtere dem. Jeg kan ikke ta dette inn over meg. Gjør man det, blir man mindre dyktig til å gjøre jobben sin. Men det bekymrer andre, og du må be dem om ikke å være redde, sa Solberg i retten på spørsmål fra aktor Marit Bakkevig.
Høyre-lederen, som i sin tid som kommunalminister arbeidet med Krekars utvisningssak, sa hun ble kjent med trusselen da pressen ringte for å få en kommentar.
– Mange er bekymret for meg, og jeg får hyggelig tilsnakk på T-banen. Det er myndighetspersonen Erna Solberg og ikke privatpersonen Erna Solberg som skal vernes, og det er faktisk myndighetens ansvar, ikke mitt, sa hun etter at hun hadde vært i vitneboksen.
Etter Solbergs forklaring gjentok Krekar at han ikke har fremsatt noen trusler mot Høyre-lederen samtidig som han repeterte at gjengjeldelsen mot Norge vil bli voldsom dersom han blir utvist.
– Har ingen sak
Krekars advokat Brynjar Meling ba på et tidspunkt Solberg fortelle om innholdet i de hemmeligstemplede dokumentene i saken. Det ville hun ikke og henviste som tidligere til taushetsplikten.
– Vi kommer til å stå på at årsaken til at departementet ikke vil ha innsyn i saken er at de ikke har noen sak. Jeg sier ikke at Erna Solberg lyver, men informasjonen ville ikke hatt betydning for Krekar-saken. Da etterlater det et bedre inntrykk å holde det hemmelig enn å si hva dette faktisk er, sier Meling til NTB.
Han mener at Solbergs vitneprov samsvarte med det hun har sagt før.
– Det er viktig å understreke at hun som øvrighetsperson ikke skal måtte tåle noen form for trusler. Samtidig er det godt å høre henne si at det som gjorde dette problematisk var at hun måtte forklare for familien at det ikke var noen fare for henne, sier han.
I mars i fjor besøkte statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet Erbil i de kurdiskkontrollerte områdene i Irak.
– Under besøket tok han opp Krekars utvisning, men de kunne ikke garantere for hans sikkerhet, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i departementet til NTB.
Angrer ikke
Etter sin forklaring møtte Solberg et massivt presseoppbud utenfor rettssalen.
– Jeg angrer ikke på noe i denne saken. Jeg mener det var viktig å gjøre det vi gjorde. Vi fikk medhold i Høyesterett for at våre vurderinger var riktige. Høyesterett valgte, mot det staten prosederte på, å ikke bare si at vi hadde gjort et korrekt vedtak, men innholdsmessig hadde grunnlag for å si at Krekar var en fare for rikets sikkerhet etter utlendingsloven, sier hun til NTB.
Etter Høyre-lederens mening beviser det at de som mente at departementet gjorde politikk av saken, tok feil.
– Det var en juridisk gjennomgang, og det er faktisk et ansvar vi har for å beskytte det norske samfunnet. Om Krekar noen gang vil bli utvist, avhenger av muligheten for å returnere ham tilbake. Jeg håper at vi får det til, sier hun.
Viktig vurdering
Erna Solberg har ikke noe imot å møte i retten.
– Jeg har møtt Krekar tidligere, men jeg synes at pressedekningen og gjentakelsen har vært litt ubehagelig de siste ukene.
Hun mener det er viktig at retten vurderer om det Krekar har sagt er trusler eller ikke.
– Kan du pakke inn trusler i en form for retorikk som gjør at du slipper unna jussen i det? Det er spesielt å ikke ta avstand fra det som skjer i kurdiske miljøer om gjengjeldelse og hevn. Mange vil oppfatte det som en indirekte oppfordring til å følge de samme tradisjonene som har vært et problem i deler av Kurdistan, sier Høyre-lederen. (©NTB)