Marte Wexelsen Goksøyr har Downs syndrom. Onsdag møtte hun statsminister Jens Stoltenberg på Stortinget etter spørretimen.

Ultralyddiskusjon skapte oppstyr i Stortinget

Publisert: 17. februar 2011 kl 08.34
Oppdatert: 17. februar 2011 kl 08.21

Bakgrunnen var en kronikk i VG der hun tar avstand fra Arbeiderpartiets programpost om ultralyd av alle gravide allerede i 12. svangerskapsuke, ikke i 18. uke som i dag. Hun kommer med sterke angrep på programformuleringen og spør retorisk: – Har jeg ikke rett til å leve.

Etter spørretimen kom hun i medienes søkelys. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) måtte stille opp for å svare på velforberedte spørsmål fra Goksøyr, Hun hadde selv bedt om å få komme til Stortinget og KrF sørget for invitasjonen. Noen kalte oppstyret i Vandrehallen for uverdig, men ikke KrF-leder Dagfinn Høybråten.

– Utgangspunktet for besøket er et intervju NRK hadde med statsministeren i forbindelse med dokumentarprogrammet «Bare Marte» i 2007 og hennes kronikk i VG. Hun ønsket å vite om statsministeren står ved det han hadde sagt. Det er derfor rett og rimelig og helt legitimt at hun ville høre svarene. Det er å ta mennesker på alvor, sier Høybråten til NTB.

Ap-representanten Laila Gustavsen mener Høybråten og KrF gikk langt over streken.

– For meg er i dag en viktig debatt ødelagt av grov utnytting, skrev hun på Twitter.

Sammenligner med Nazi-Tyskland

I kronikken i VG trekker Goksøyr sammenligning til Nazi-Tyskland der barn med ulike typer funksjonshemning ikke hadde livets rett. Hun konfronterer også Stoltenberg med uttalelser fra 2007 der han gjorde det klart at det ikke skal endres noen lover i Norge som gjør at det blir lettere å ta abort basert på indikasjon av Downs syndrom.

Saken fortsetter under annonsen

I samtalen med Goksøyr holdt Stoltenberg fast ved dette. I svaret i stortingssalen gjorde han det klart at regjeringen ikke vil endre abortloven for å gjøre abort på grunn av downsindikasjon lettere enn i dag.

– Alle er ønsket i samfunnet, også dem med Downs syndrom. Det er ikke det diskusjonen handler om. Det er urettferdig overfor de kvinnene som i dag velger å ta en tidlig ultralydundersøkelse å si at disse er for sorteringssamfunnet, sa statsministeren i samtalen med Goksøyr.

I dag er det mulig å foreta en slik undersøkelse i det private helsevesenet. Denne retten vil Ap gi til alle som ønsker det.

– Vi ønsker ingen modell der det letes spesielt etter indikasjoner på Downs syndrom. Derfor vil vi heller ikke foreslå den ordningen de har i Danmark, sa Stoltenberg.

KrF og H til angrep

I den muntlige spørretimen gikk KrF med følge av Høyre til angrep på Arbeiderpartiets programformulering om ultralyd allerede i 12. svangerskapsuke.

Både Dagfinn Høybråten (KrF) og Sonja Sjøli (H) hevdet at en slik ordning i første rekke vil avdekke kromosomfeil og Downs syndrom, og dermed føre til et sorteringssamfunn.

Saken fortsetter under annonsen

– Når vi skal evaluere bioteknologiloven, vil tilbud om tidlig ultralyd til alle være en av sakene vi skal se på, men det er for tidlig å si hva regjeringen vil gå inn for, svarte Stoltenberg.

Sonja Sjøli, som er utdannet jordmor, sier ikke absolutt nei til ultralyd fra 12. uke, men mener at kunnskapene om hva slike undersøkelser kan avdekke er for dårlig.

– Vi trenger mer kunnskap om helsegevinstene. Får vi bevis for at de gir helsegevinster, er vi villig til å vurdere saken på nytt, sier hun til NTB.

Fremskrittspartiet har tidligere foreslått ultralyd for alle fra 12. svangerskapsuke, men blitt nedstemt.

– De som får vite at de vil føde et barn med funksjonshemning, kan bruke tiden fram til fødselen på å sette seg inn i hva det vil bety og hva slags hjelp de kan få. Vi skal ikke ha noe sorteringssamfunn. Det kan vi unngå ved å tilby disse foreldrene hjelp. Derfor etterlyste jeg i spørretimen tiltak og oppfordret statsministeren til å komme på banen, sier Kari Kjønaas Kjos til NTB.