Truet politiansatte med Spesialenheten

Publisert: 19. januar 2012 kl 09.34
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Justisminister Grete Faremo (Ap) og fungerende politidirektør Vidar Refvik ble i Stortinget onsdag konfrontert med påstandene om at politifolk i Oslo skal ha blitt truet til taushet etter 22. juli.

Både komitéleder Knut Arild Hareide (KrF) og Høyres André Oktay Dahl stilte under Stortingets 22. juli-høring spørsmål om trusselpåstandene som har kommet fram i mediene den siste uken.

André Oktay Dahl fortalte også under høringen at han hadde fått innsyn i korrespondanse fra Oslo politidistrikt som var såpass klar at det ikke var vanskelig å se at det måtte bli oppfattet som trusler av dem som jobber i politidistriktet.

– Uklokt

Politistasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo har i brevet truet med Spesialenheten for politisaker etter at det er lekket ut til pressen detaljer om hvor mange som var på vakt den 22. juli. Brevet ble sendt ut en måned etter 22. juli.

Stasjonssjefen avslutter brevet, der han roser innsatsen til tross for at politistasjonen var «tynt besatt», med å refse de ansatte for presselekkasjene på følgende måte:

«Utspillet vil jeg karakterisere som meget uklokt og jeg blir lei meg på deres vegne. Denne saken vurderer jeg å sende over til Spesialenheten for etterforskning. Igjen så blir det trist at denne saken danner en «avslutning» på en hendelse hvor dere alle har stått på og gjort en formidabel jobb», står det i brevet NTB har fått tilgang til.

Saken fortsetter under annonsen

Politimester Anstein Gjengedal avviser at stasjonssjefen har truet egne ansatte.

– Politistasjonssjef Bjørn Åge Hansen har i en e-post til sine ansatte påpekt en selvfølgelighet: Politiansatte har taushetsplikt, sier Gjengedal i en pressemelding onsdag kveld der han også offentliggjorde e-posten fra stasjonssjefen.

Kneblet

I tillegg til saken om brevet har NTB tidligere skrevet at 22. juli-forfatter Kjetil Stormark har gått til 22. juli-kommisjonen med opplysninger om det som hevdes å være tre tilfeller av truende atferd fra sjefer i Oslo politidistrikt. Alle tilfellene skal dreie seg om ansatte som har uttalt seg kritisk internt om bemanningen og politiets operasjon 22. juli.

Fungerende politidirektør Vidar Refvik opplyste i høringen at han har tatt opp saken med ledelsen i Oslo politidistrikt, som ikke har funnet spor av at slike trusler skal ha fremkommet. Verken bedriftshelsetjenesten, verneombudet, fagforeningen eller de politiansattes eksterne advokatkontor, har mottatt slike opplysninger, fortalte Refvik.

Høyres André Oktay Dahl utfordret politidirektøren og justisministeren til å svare på om bemanningen ved Sentrum politistasjon om ettermiddagen terrordagen var tilfredsstillende. Han ville også vite hva politimesteren og justisministeren vil gjøre for å sikre at ansatte som faktisk føler seg kneblet, vil tørre å gi informasjon til 22. juli-kommisjonen.

– Ikke isolert

Saken fortsetter under annonsen

– Det tilligger den stedlige politimesteren å vurdere bemanningen til enhver tid, og om den var god nok 22. juli er opp til 22. juli-kommisjonen å vurdere, svarte Faremo.

Verken Hareide eller Dahl ble beroliget av svarene de fikk.

– Jeg ble ikke beroliget av Refviks svar. Jeg synes det er veldig tydelig at kulturen ikke er god nok på dette området, og det er viktig at politidirektøren griper fatt i dette. Jeg hadde kanskje ventet et mer offensivt svar, at dette griper vi fatt i, sier Hareide.

Etter høringen presiserte justisminister Grete Faremo overfor NTB at hun vil ta tak i saken.

– Jeg er opptatt av å sikre en god og åpen kultur i politiet, sier Faremo. (©NTB)