Tror forholdet til USA ble skadet

Publisert: 20. oktober 2011 kl 09.30
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

George W. Bush mente at Stoltenberg ikke snakket sant om innholdet i en samtale mellom de to statslederne i 2005, skrev Aftenposten onsdag. Dette skal være hovedgrunnen til at Stoltenberg først torsdag får besøke Det hvite hus.

Det som fikk Bush-administrasjonen til å reagere, var at Stoltenberg fortalte norske medier at han hadde sagt til Bush at Norge ville trekke ut de siste 15– 20 offiserene som Norge hadde stasjonert i Irak. Dette er noe amerikanerne «visste» ikke var sant.

Anti Bush-linje

Stoltenberg selv vil ikke gå inn på innholdet i samtalen for seks år siden, men har sagt at samtalen var «hyggelig og god» og at det var vel kjent i forkant av samtalen at Norge ville trekke sine styrker ut av Irak.

Høyres Peter Gitmark som er medlem av utenriks- og næringskomiteen på Stortinget, ble kjent med reaksjonene på telefonsamtalen allerede i 2005.

– Dette skjedde på høyden av Bushs upopularitet i Norge. Stoltenberg ville markere åpent en anti Bush-linje, hevder Gitmark overfor Aftenposten.

Han mener måten dette ble gjort på, førte til at troverdigheten til Stoltenberg ble trukket i tvil av amerikanske diplomater. Han mener episoden også skadet Stoltenbergs forhold til Obama, som ble president i 2009.

Saken fortsetter under annonsen

– Ikke belegg

Gitmark sier han har fått høre om striden rundt innholdet i telefonsamtalene fra tre forskjellige hold – fra den amerikanske ambassaden, fra det amerikanske utenriksdepartementet og fra folk i Bush-administrasjonen.

– Alle personene jeg har snakket med, har sagt det samme. De var helt kategoriske på at det ikke var belegg for å si det Stoltenberg gjorde i mediene ut fra telefonsamtalene. Dermed var Stoltenbergs troverdighet trukket i tvil også på embetsmannsnivå, sier Gitmark.

Høyre-politikeren som også er leder av Friends of America på Stortinget, kaller det dramatisk når vår viktigste allierte oppfattet at vår statsminister mangler troverdighet.

– Jeg håper Stoltenbergs besøk i Det hvite hus nå kan bidra til å rette opp det inntrykket, sier han.

Flere hendelser

Ifølge Aftenposten og Dagbladet er det mer enn telefonsamtalen med George W. Bush som har forsuret forholdet mellom de to landene.

Saken fortsetter under annonsen

Bush-administrasjonen skal ifølge Aftenposten ha fått flere forsikringer fra Arbeiderparti-folk om at SV ikke ville få innflytelse på utenrikspolitikken til den rødgrønne regjeringen. Men like etter at Stoltenbergs ferske regjering inntok regjeringskontorene, skjedde flere utenrikspolitiske endringer som ikke var populære i Washington:

Norge trakk seg ut av NATO-operasjonen i Irak, reduserte bidraget i Afghanistan og hadde dessuten plutselig kontakt med Hamas. Statoils engasjement i Iran var dessuten nær ved å komme i konflikt med USAs boikott av landet.

Flørtet med fienden

Dagbladet skriver torsdag at Bush-administrasjonen var irritert på Stoltenberg-regjeringen, som de mente opptrådte klønete og flørtet for mye med «fienden». Både USA og Storbritannia likte dårlig at Stoltenberg i 2007 sto ved Russlands daværende president Vladimir Putins side og talte det amerikanske rakettskjoldet midt imot. Det ble også reagert på flørtingen og kurtiseringen med Kina.

I 2006 provoserte daværende statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, USA, Storbritannia og andre EU-aktører da han reiste til Teheran og lanserte bakdørsforhandlinger om atomkonflikten samme uke som saken var som hetest. I et forsøk på å få forhandlingene på skinner, overlot USA forhandlingene til EU og Russland. (©NTB)