Stortinget krever svar om regjeringens tildelinger

Publisert: 14. mars 2012 kl 09.39
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Kontroll- og konstitusjonskomiteen stiller seg enstemmig bak å avkreve departementene svar på hvem som har fått penger i 2011, hvordan tildelingene er foregått og hvordan økonomi- og tildelingsreglementet, samt forvaltningsloven, ble etterlevd. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) bekrefter at det ikke foreligger noen mistanke om ureglementære eller ulovlige tildelinger i andre departementer enn det SV-leder Audun Lysbakken hadde ansvaret for – Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Grunn til mistanke er heller ikke nødvendig for at komiteen skal starte undersøkelser, påpeker Anundsen.

Enstemmig vedtak

– Vi ønsker en slik gjennomgang etter opplysningene som framkom i forbindelse med saken til Lysbakken, for å bli trygge på at reglementet blir fulgt. Den saken er derfor nå utvidet til å gjelde hele tilskuddsforvaltningen til regjeringen, sier Anundsen til NTB.

Prinsippavgjørelsen om å be om en fullstendig gjennomgang av tilskuddsforvaltningen i alle departementer ble tatt enstemmig i forrige uke. Den endelige ordlyden i brevet som sendes departementene ble spikret tirsdag.

Komiteen har vært helt samkjørt og medlemmene enige i viktigheten av å bringe klarhet i hvordan «hundrevis av millioner kroner» blir fordelt av regjeringen, ifølge Anundsen.

– Lysbakken har antydet at det kunne være ureglementær praksis også i andre departementer, da har ikke vår komité noe annet valg enn å undersøke dette, sier Martin Kolberg (Ap).

Saken fortsetter under annonsen

Ferdig til sommeren

Ifølge SVs Hallgeir Langeland ønsker komiteen å gjennomføre kontrollhøringen med Lysbakken og eventuelt andre statsråder i løpet av vårsesjonen, og få hele saken ferdig behandlet før sommerferien.

– Noen departementer har flere tildelinger enn andre, som Utenriksdepartementet, hvor det trolig er svært mange tildelinger. Derfor ber vi departementene gi beskjed om når kan være ferdige, sier han.

Dersom gjennomgangen avdekker systematiske feil og mangler, kan det bli aktuelt å gå tilbake i tid til før den rødgrønne regjeringen tiltrådde med undersøkelsene, ifølge Kolberg. (©NTB)