Stoltenberg mener politiet kan lære av Forsvaret
Stoltenberg, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde besøkte onsdag Rena leir for å markere de store omstillingene Forsvaret har vært gjennom det siste tiåret.
– Det gjør ekstra inntrykk å komme til dere rett fra fredsprisutdelingen i Oslo. Vi ble minnet om hvilke lidelser krig har påført mennesker i Europa. Og hvor urokkelig vårt forsvar av fred, demokrati og menneskerettigheter må være, sa Stoltenberg i sin tale.
Var med på taktisk flyging
Stoltenberg ble fløyet inn til leiren i Østerdalen i Forsvarets Bell-helikopter. Han fikk være med på taktisk flyging på turen, som lavtflyging i stor hastighet, og kunne oppsummere med at det var en opplevelsesrik tur opp dalføret.
Nettopp slik kompetanse illustrerer hva Forsvaret handler om, mente statsministeren.
Han tok opp hvordan Forsvaret ble nødt til å gå gjennom en storstilt omstilling fordi organisasjonen var for stor og uegnet til å løse framtidens oppgaver. Dette har vært krevende, men nødvendig, og det er noe sivile etater som politiet kan lære av, mente han.
– Det viktigste er å få en enda sterkere bevissthet om beredskap og om risiko. Først og fremst er det evne til omstilling. Politiet er jo noe annet enn Forsvaret, de skal løse andre typer oppgaver. Den viktigste lærdommen er at hvis man er villig til å omstille, fornye, gjøre ting på nye måter, så kan man få mye bedre resultater av de ressursene som settes inn, sier Stoltenberg.
Mer samarbeid
Statsministeren tok videre opp holdnings- og ledelsesproblemer i norsk forvaltning slik de blir beskrevet av 22. juli-kommisjonen.
– Da sier jeg ofte: Se til Forsvaret, sa han i talen. Han utdypet senere behovet for å forbedre samarbeidet mellom politiet og Forsvaret. Han ser ikke i dag noen prestisjekamp mellom de to grenene.
– Jeg opplever at det er sterk vilje både i politiet og Forsvaret til å samarbeide tettere og bedre. Det er jo allerede i dag et samarbeid, men vi ønsker å gjøre det sterkere og bedre, sier han. Stoltenberg ser for seg at Forsvaret oftere kan bistå politiet i akutte, skarpe oppdrag enn hva som har vært vanlig tidligere.
– Forsvaret har så veldig mange ressurser som politiet kan ha nytte av. Kommunikasjon, utstyr, transporttjenester, kunnskap, bombekompetanse. Det handler også om mannskaper og personell. En lærdom fra 22. juli er at man må bli enda bedre til å få de ressursene raskt fram, få dem mobilisert. Den store kapasiteten Forsvaret har må vi bli enda bedre og raskere til å bruke i en beredskapssituasjon, sier han. Det betyr å øve mer og ha lavere terskel for å be om bistand i skarpe og vanskelige situasjoner.
Ser flere muligheter for bistand
Stoltenberg sier 22. juli-angrepene var ett eksempel, men at det er lett å se for seg andre situasjoner der det kan være aktuelt med samarbeid.
– Vi har allerede endret retningslinjene slik at helikopter fra Forsvaret kan bistå politiet. Ikke bare med å transportere politifolk til skarpe oppdrag, men å bistå med det som kalles håndhevelse, altså gå inn i oppdraget, sier han, og nevner flere konkrete eksempler:
– Det er mange andre områder der Forsvaret kan bistå. Det kan være en mann som gir dem bilder fra et F-16-fly slik at man får oversikt over situasjonen, det kan være et Hercules-fly som frakter beredskapstroppen til et annet sted i landet, det kan være spesialsoldater som jobber sammen med politiet i en akutt situasjon. Vi må være forberedt på det uforutsette og øve på det, sier han. (©NTB)