Sterke virkemidler i antirøykekampanje
I en ny kampanje tar Helsedirektoratet sterke virkemidler i bruk for å få folk til å stumpe røyken.
Norske helsemyndigheter har blant annet hentet inn erfaringer fra New York for hvordan man skal få ned antall røykere. I verdensmetropolen røyker nå bare 14 prosent av voksne og 7 prosent av barn og unge. I Norge er tallene 19 og 12 prosent.
Ett av tiltakene som ble brukt i New York var mediekampanjer med bilder som viser hvordan røykskader ser ut.
– Vi har forsøkt med positive informasjonskampanjer hvor man ser smilende mennesker som har sluttet å røyke. Det virket ikke. Humor og kjendiser virket heller ikke. Det som virkelig virket, var disse bildene, sier Perl.
– Når folk uten lang utdanning
Nå får også nordmenn se filmer med skadde lunger, halspulsårer og slagrammede pasienter. Disse inngår i den seks uker lange kampanjen «På tide å slutte?» som startet tirsdag.
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen er ikke redd for å ta i bruk slike virkemidler.
– De er emosjonelt sterke, men det gjør at budskapet setter seg, og de treffer på tvers av alle sosiale lag. Hvis vi gir nøktern informasjon, vil vi bare nå folk som er vant til å forholde seg til det, de med lang utdanning. De som ikke har lang utdanning, trenger annen påvirkning for å endre vanene sine, sier Larsen.
Filmene som er kjøpt inn fra Australia og skal sendes med norsk tale på TV. Produksjonene har ifølge direktoratet vært svært virkningsfulle i Australia, USA og flere europeiske land.
En undersøkelse som Sentio har utført på oppdrag fra Helsedirektoratet, viser at fire av fem synes det er greit å vise konsekvensene av å røyke som virkemidler i kampanjer. Tallene viser også at tre av fem som røyker, støtter virkemidlene i kampanjen.
Sterk effekt forrige gang
Forrige gang norske myndigheter kjørte en tilsvarende kampanje var i 2003.
– Det året hadde vi 100.000 færre røykere ved slutten av året enn ved begynnelsen. Ikke alt kan tilskrives kampanjen fordi vi uansett har en generell nedgang. Men vi så en spesielt stor endring, sier Larsen.
Helsedirektøren har som målsetting at vi skal komme på nivå med Sverige innen en femårsperiode. I Sverige røyker 16 prosent av den voksne befolkningen daglig.
Statistikk for andel røykere samles regelmessig inn fire ganger i året. Myndighetene har ingen tallfestede mål spesielt for denne kampanjen. I stedet er det generelle mål om motivasjon for å slutte å røyke, unngå å begynne og økt kunnskap.
– Vi vil følge nøye med på om folk gjenkjenner filmene, om de får bedre kunnskap om helserisikoen og om holdningene endres. Slik vil vi måle om kampanjen har effekt, sier Larsen. Han understreker at kampanjen bare er ett av flere virkemidler. Andre tiltak er utvidet åpningstid på røyketelefonen, informasjon til fastlegene og bedre røykeslutthjelp ved frisklivssentralene. (©NTB)