Statsministerduell om beste skolepolitikk

Publisert: 4. januar 2013 kl 09.40
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Stoltenberg viste i NRKs Dagsnytt 18 til ferske internasjonale undersøkelser og mente at norsk skole er i sterk framgang som følge av målbevisst satsing fra de rødgrønne de senere årene.

– Det er ikke nok å vise til en stortingsmelding som kom sist Høyre satt i regjering. Det er vi som har fulgt opp med penger og bedre ordninger for lærerne, ikke minst innen etter- og videreutdanning, framholdt statsministeren.

Solberg tok sterkt avstand fra oppfatningen om at Høyre og Ap mer eller mindre står for samme skolepolitikk.

Endret kurs

– Vi la grunnlaget for ti år siden da skolepolitikken endret kurs. Vel er det noe framgang på skolemålinger, men mattekunnskapene er fortsatt ikke mer enn på gjennomsnittet. Ambisjonene må opp på et ganske annet nivå. Høyre har helt andre prioriteringer og helt nye strategier for den norske skolen, sa Solberg.

Hun mente at Stoltenberg bare engasjerer seg i skole ved hvert valg og at han later som om det ikke er store forskjeller mellom Ap og Høyre.

– Men i hverdagen er det SV som styrer skolepolitikken, og de er helt klart uenige med oss, sa Høyres leder.

Saken fortsetter under annonsen

Stoltenberg innrømmet at det er ulike tilnærminger til utviklingen i skolen, spesielt på ett område.

– Vi er helt uenige i synet på privatisering. Vi stanset bølgen av private skoler da vi kom i regjering i 2005. Den rødgrønne regjeringen velger heller å styrke kommunene, som ansetter lærerne, enn å gi store skattelettelser, sa han.

På dialekt

Bakteppet for debatten var statsministerens nyttårstale og den kjensgjerning at det er valg i september. Programleder Sverre Tom Radøy spurte Solberg om hvilken dialekt hun trodde neste nyttårstale ville bli holdt på.

– Jeg håper den blir holdt på bergensk uten skarring, men at den blir forstått likevel. Og jeg håper at Ap kan bruke tiden til å se framover snarere enn å tegne vrengebilder av Høyres politikk, sa Solberg.

Stoltenberg ville ikke spekulere om hva som skal skje for at resultatet blir en mindretallsregjering utgått fra Ap. Han ville heller være med på at det uvegerlig går i retning av et regjeringsskifte.

– I dag sier kanskje målingene at vi ikke hadde vunnet. Også i 2008-2009 lå vi under, men ble altså gjenvalgt. Det nye nå er at Frp er inne i samarbeidet på borgerlig side, noe som skaper klare alternativer, men samtidig en uforutsigbarhet som landet ikke trenger, sa statsministeren. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen