sz39c196_as_sma.jpg
– Vi har nok penger i oljefondet, og trenger ikke å selge statlige bedrifter, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Snur om nedsalg

Publisert: 8. august 2013 kl 10.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Før forrige stortingsvalg var en sentral del av Fremskrittspartiets 100-dagersplan et stort nedsalg av statlige eierandeler i flere selskaper. Nå går partiet bort fra nedsalgsløftet, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er riktig at vi har hatt en politikkendring her. Den har kommet i takt med at oljeformuen til Norge har vokst. Nå trenger ikke Norge pengene et nedsalg vil utløse. Norge har nok penger i oljefondet. Det viktigste i eierskapspolitikken nå er å være pragmatisk, sier finanspolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, til avisen.

Samtidig vil ikke Solvik-Olsen ha noe av at partiet sammenlignes med Ap, selv om dette partiet også taler varmt for fortsatt statlig eierskap

– Hovedforskjellen er at de rødgrønne er ideologisk forankret i at det er en verdi i seg selv at staten eier, fremfor private. Det mener ikke vi. En borgerlig regjering med Frp vil sørge for at mulighetene utnyttes når det er naturlig med nedsalg, sammenslåinger og emisjoner, sier han. 

Avfeier forslag som «mumling»

Nærings - og handelsminister Trond Giske (Ap) er ikke imponert over Frps snuoperasjon, og avfeier det hele som valgkamptaktikk.

– Hvis det var sånn at Frp etter 40 år med ihuga kamp mot offentlig eierskap har funnet ut at de tok feil er det positivt. Men dette er nok en del av Høyre og Frps "mumle-strategi" der de ikke vil snakke om hva de egentlig er for, sier ministeren.

Saken fortsetter under annonsen

Hos storebror på borgerlig side, Høyre, er tonen en helt annen. Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten mener dette gjør samarbeidet lettere.

– Jeg er glad for at Frp har en pragmatisk holdning. Det er ingen tvil om at både Høyre og Frp er opptatt av å redusere statens eierandel i norsk næringsliv. Frp hadde i utgangspunktet en lengre liste over selskaper enn oss, men når de nå har moderert seg betyr det at vi lettere kan finne sammen, sier Flåtten til Dagens Næringsliv.