Slik skal SV vinne valget
Ingen har sittet lenger som partileder enn Halvorsen, men hun har tapt flere valg på rad og partiet sliter med sviktende oppslutning på meningsmålingene. Det skal det nå bli en forandring på.
– De to siste årene har vi lært å bli tydeligere på våre prioriteringer. Vi er mer målbevisste på hvilke saker vi skal velge bort og hvilke som skal trekkes fram. Det gir oss gode sjanser til å mobilisere flere velgere, sier SV-lederen til NTB.
Hun spår at høstens valg blir et verdivalg der slaget står mellom profittbasert omsorg og offentlige tilbud med ryddige arbeidsforhold. Mellom velferdskommuner og Adecco-kommuner, som nestleder Audun Lysbakken uttrykte det i sin landsmøtetale søndag.
Garanti
Blant alle SV-vedtakene under helgens landsmøte på Lillestrøm, trekker Halvorsen fram ett i særdeleshet.
– Det viktigste i valgkampen blir å innfri løftet om en arbeidsgivergaranti for dem som jobber i helse- og omsorgsyrkene. I alle kommunestyrer skal SV kjempe for å bedre arbeidsvilkårene deres, sier hun.
En egen SV-kampanje skal føres både lokalt og sentralt. Sentralt står retten til heltidsjobb, som landsmøtet i helgen gikk inn for å lovfeste. Men Halvorsen sier hun er fullstendig klar over at uryddige arbeidsforhold forekommer også i offentlig sektor.
– Det er derfor vi vil ha en arbeidsgivergaranti som SV-ere må ta ansvar for lokalt, sier hun.
SV-lederen sier seg svært fornøyd med et landsmøte som var kjemisk fritt for opprivende strid og vedtak som krasjer med regjeringens linje. Selv om Libya lyktes de ulike fløyene å komme til enighet.
Nølende ja
Et SV i tvil og med klare motforestillinger samlet seg søndag om en uttalelse som aksepterer norsk deltakelse i Libya-krigen. Men uttalelsen tar også opp situasjonen i Syria, Saudi-Arabia, Jemen og Bahrain og krever at FN anlegger «en konsistent linje».
Også Israel er viet plass. SV mener verdenssamfunnet må reagere mot israelske flyangrep på Gazastripen. Hvordan det skal reageres, sier uttalelsen ingenting om.
– Men den må ikke misforstås dit hen at det er snakk om militære aksjoner. Vi vil øke presset på Israel og jobbe for en politisk løsning, understreker Halvorsen.
Flere av delegatene på landsmøtet uttrykte tvil om regjeringens beslutning, og Tom Skauge fra Hordaland tok til orde for at flyene må sendes hjem fordi FN-resolusjonen etter hans mening er oppfylt.
Kristin Halvorsen ser det ikke på samme måte, og sier Norge må være beredt til å bidra inntil FN-resolusjonen er oppfylt.
– Vi må følge nøye med på situasjonen og forholde oss til Sikkerhetsrådets vurderinger, sier hun.
Rød front
Fredag gikk Halvorsen ut og pekte på at SV må bli flinkere til å fronte hele bredden i egen asylpolitikk og ikke bare de «myke» sidene. Søndag tok nestleder Audun Lysbakken grep om integreringspolitikken. Ifølge ham har Arbeiderpartiet kommet SV i møte på dette området.
– Svært mange av de 99 forslagene er ting SV tidligere har gått inn for. Noen er nye forslag vi kan slutte oss til. Dermed kan de bli virkelighet, sa SV-nestlederen i sin landsmøtetale, og viste til Aps nye integreringsplattform som skal behandles på landsmøtet i mai.
Lysbakken mener Fremskrittspartiet bommer med sitt program for integrering, som han hevder kretser rundt klesplagg, matvaner og religionsutøvelse.
– Det er ikke hijab eller halal som hindrer integrering. Det er mangel på norskkunnskaper, likestilling, utdanning, arbeid og politisk deltakelse som gjør det.
– «Bomulls-Erna»
Lysbakken fant også rom for å angripe Høyre-leder Erna Solberg i talen sin. Han mener Solberg har gjennomgått en retorisk forvandling den siste tiden, men tviler på at overgangen fra «Jern-Erna» til «Bomulls-Erna» er ekte.
– «Mennesker, ikke milliarder», heter Erna Solbergs nye bok. Det hadde vært mer ærlig å beholde slagordet fra 2003: «Mer igjen for pengene».
SV-nestlederen la til at det verken er eldrebølgen, migrasjonsbølgen eller trygdebølgen som truer velferdsstaten.
– Det er det høyrebølgen som gjør, sa han. (©NTB)