Satser alt på Støre
Mens statsministeren, utenriksministeren, justisministeren, utviklingsministeren og administrasjonsministeren er i USA i forbindelse med blant annet FNs hovedforsamling, reiser helse- og omsorgsministeren til Trøndelag. Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt at han skal reise helseregionene rundt for å sette seg inn i alle utfordringene i helsevesenet.
Med Støre som ny helseminister kan det rødgrønne prosjektet få en etterlengtet oppsving i oppslutningen. Hvis han ikke lykkes med å endre bildet av et kaotisk helsevesen i krise kan det gå mot regjeringsskifte neste høst.
Kaos og krise?
Da statsminister Jens Stoltenberg hentet Støre fra Utenriksdepartementet til Helsedepartementet, flyttet han regjeringens sterkeste kort. Han setter sannsynligvis med det sin lit til at Støre rydder opp. Selv om Norge har «verdens beste helsevesen» mener mange at den forrige helseministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen aldri klarte å komme på offensiven.
Stadig nye historier om uventede dødsfall på sykehusene, svingdørspasienter i forbindelse med samhandlingsreformen og kommunikasjon via faksmaskiner er bare noen eksempler som etterlater et bilde av et kaotisk helsevesen.
Langdryge omorganiseringer, ansvarspulverisering, interessekonflikter og profesjonskamper har heller ikke bidratt til å bygge tillit.
Det kan derfor ha vært fristende for statsministeren å ha en sterk statsråd med autoritet som etterlater et inntrykk av ro og sikkerhet i den etaten som betyr aller mest for mennesker i sykdom og krise. Det har nok heller ikke vært en ulempe at Støre er en god venn og fortrolig med statsministeren.
Handling
Men Støre har dårlig tid, og trenger å vise handling for å komme på offensiven. Den norske politiske hverdagen er annerledes enn den utenrikspolitiske som i stor grad er preget av konsensus. Her hjemme står en utålmodig opposisjon klar til å kaste seg over Støre. De leter med lys og lykte etter en politisk sak der de kan gi den nye helseministeren en solid ripe i lakken.
Støre kan velge å fortsette sin dialog-politikk, men den egner seg kanskje best utaskjærs. Vage ord og høytsvevende formuleringer kan virke mot sin hensikt i møte med enkeltskjebner i Helse-Norge. En mer handlingsrettet politikk er nok riktigere medisin hvis han skal klare å rydde opp. Kan hende går en og annen styreleder i helseregionene en usikker høst i møte med en statsråd som vil vise handlekraft.
Allerede 8. oktober legges forslaget til statsbudsjett fram, og Støre har fortsatt mulighet å sette sitt eget stempel på pengebruken. Dessuten er en stortingsmelding om kvalitet og pasientsikkerhet rett rundt hjørnet. Den bør inneholde konkrete tiltak hvis Støre skal oppnå troverdighet.
Arveprins
Utnevnelsen av Støre er kan også ses på som om Stoltenberg nå håndplukker sin etterfølger, at Helsedepartementet blir en del av Støres statsministerskole. Partistrategene kan ha tenkt at Støre skal bygges opp og få innenrikspolitisk erfaring for å overta etter Stoltenberg den dagen han velger å kaste kortene. I kampen om Ap-tronen er det bare to reelle duellanter, Støre og Trond Giske.
Det er kanskje flere enn de borgerlige som vil juble hvis Støre skulle mislykkes i sitt store innenrikspolitiske prosjekt?