p__l_l__nseth_a.jpg
Erna Solberg bør huske på at hun selv presiserte at spesialbehandlingen av en stor gruppe asylbarn i 2004 var et spesialtilfelle, sier statssekretær Pål Lønseth.

Rødgrønne ber Solberg droppe amnesti

Publisert: 19. september 2013 kl 10.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Asylpolitikken vil bli et av de tyngste områdene for en ny borgerlig regjering å komme fram til en enighet om. Nå advarer den utgående rødgrønne regjeringen, ved statssekretær Pål Lønseth, Høyre mot å gi etter for sentrumspartienes krav om amnesti for asylbarna. 

– Da Erna Solberg var kommunalminister i 2004, fikk en stor gruppe barn som hadde bodd i landet i mer enn tre år sakene sine behandlet på nytt. Men Solberg presiserte den gangen at spesialbehandlingen var et engangstilfelle. Dette bør hun nå huske på, sier Lønseth til Vårt Land.

Statssekretæren er den justisminister Grete Faremo har sendt ut i krigen når hun har hatt behov for å forsvare en asylpolitikk mange har oppfattet som for stram. Han er redd for at et amnesti for asylbarna vil sende et uheldig signal til omverdenen. 

– Er du en asylsøker, så kom til Norge. Har du barn og ikke får opphold, bli bare sittende, for etter noen år får du opphold, oppsummerer Lønseth signalet overfor avisen.

Venstre vil kreve mer

Venstre-sentralstyremedlem Guri Melby er ikke enig i at det vil være et løftebrudd fra den nye regjeringens side hvis de nå velger å gi asylbarna amnesti. 

– Når vi sa at det skulle være et engangstilfelle i 2004, mente vi det vi sa. Men nå ønsker vi et amnesti for asylbarna fordi regjeringens politikk har sviktet. Venstre mener at styresmaktene burde prioritert annerledes. Barnefamilier som er vanskeligst å returnere burde blitt prioritert, ikke de som er enklest å få sendt hjem, sier Melby. 

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig er hun overfor Vårt Land tydelig på faktumet at det ikke vil være nok for Venstre bare å få gjennomslag for amnestikravet.

– Vi må få gjennomslag for mer av vår asylpolitikk, sier Melby.