Rekord i brudd på innkjøpsreglene

Publisert: 20. januar 2011 kl 09.12
Oppdatert: 20. januar 2011 kl 09.07

Det skriver Kommunal Rapport. Samtidig som det kommer flere saker blir også færre avvist. Det er med andre ord mer hold i sakene, noe som gjør dem mer krevende å behandle, sier fungerende leder av Kofa-sekretariatet, Erlend Pedersen. Han tror at leverandørenes kunnskap om regelverket har økt, samtidig som næringslivet i større grad enn før går til advokat med saker de opplever som viktige.

Landets kommuner og fylkeskommuner ble felt i 73 saker i Kofa i fjor. Totalt kom det inn 346 klager, mot 288 i det tidligere toppåret 2004. Antallet har variert betydelig fra år til år, og var nede i 150 i 2007.

Kommunenes innkjøpsavdelinger blir felt på en rekke typer feil, og det klages på mer enn «bare» kriteriene for tildeling av oppdrag. Det handler også om tilbydere som burde vært avvist fra anbudskonkurransen, om mangelfull protokollering av avgjørelsene og om mangelfull begrunnelse.

Det er også en del eksempler på saker hvor administrasjonen har gjort ting riktig og fulgt spillereglene i sin innstilling, men at politikerne har rotet det til ved ikke å følge loven når de har foretatt den endelige tildelingen, forteller Pedersen til Kommunal Rapport.

Saken fortsetter under annonsen